Edzés után is égnek a kalóriák, ha ezt csinálod: így működik az utóégető hatás

Akár 24 órán át is fokozott lehet a kalóriaégetés az utóégető hatásnak köszönhetően.

fekvotamasz cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóégető hatás az a folyamat, amikor a tested egy kimerítő edzés után a regenerálódáshoz sok energiát használ fel, ezért tovább égeti a kalóriákat még akkor is, amikor az edzést már abbahagytad.

Ez a fokozott kalóriaégetés akár órákig is eltarthat, de nem minden edzésnek van ugyanolyan hatása. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos mozgásformák hosszabb utóégető hatást eredményeznek, mint mások.

Mi az az utóégető hatás?

Az utóégető hatás tulajdonképpen az edzés utáni fokozott oxigénigény köznapi elnevezése. Intenzív mozgás után a szervezetnek ahhoz, hogy lehűtse magát, kiürítse a tejsavat, és rendbe hozza a megrongálódott izomrostokat, több oxigénre van szüksége, ehhez az anyagcsere is fokozottan működik, így tovább égeti a kalóriákat.

fekvotamasz-no

Hogy mennyivel több kalória ég el ilyenkor, mint nyugalmi állapotban, az egyénenként változó, de általában az edzés során elégetett kalóriák 6-15%-a ég még el a mozgást követő órákban. Az utóégető hatás közvetlenül az edzés után a legmagasabb, de van olyan tanulmány, amely azt állítja, hogy akár több mint 38 órán át is eltarthat.

A Coloradói Egyetem kutatása például azt találta, hogy bár egy szakaszos futóedzés után valóban még 24 órával később is fokozott volt az alanyok kalóriaégetése, de ekkor már elhanyagolható volt a különbség a nyugalmi kalóriaégetés és a fokozott kalóriaégetés között. Közvetlenül az edzés után mérték a legmagasabb utóégetést, és jelentős csökkenés következett be az azt követő órákban.

Az utóégető hatás annál nagyobb, minél intenzívebb volt az edzés. A kutatások azt mutatják, hogy bár az edzés hossza is lényeges, az intenzitás többet nyom a latba, mint az, hogy mennyi időn át mozog az ember. Éppen ezért nem csoda, hogy az egyik legjobb utóégető hatás eredményeket mutató edzésforma a magas intenzitású intervallumedzés, ezzel lehet a leginkább megközelíteni a 15%-os eredményt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A szakaszos edzés a jelentős utóégető hatásán kívül is az egyik legjobb módja a zsírégetésnek, hiszen az így végzett edzés során rengeteg epinefrin és HGH-hormon szabadul fel, amely jelentősen hozzájárul a test zsírégető képességének fokozásához. Egyes tanulmányok arra is rámutatnak, hogy a magas intenzitású intervallumedzés segíthet javítani a szervezet inzulinérzékenységét és a vérnyomásgondokat, így számos ponton járul hozzá az egészség megőrzéséhez.

Szálkásítás otthon

Próbáld ki ezeket az otthon végezhető gyakorlatokat, ha szálkásítani szeretnél. Ha kihasználnád az utóégető hatást, rendezd őket Tabata-edzésbe. A Tabata-edzés egy szakaszos edzés, melyben 20 másodperces intenzíven végzett szakaszokat 10 másodperces pihenőidőszakok követnek. Így érheted el a legjobb eredményt.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük