Nem kell hozzá edzőterem: 3 zsírgyilkos ugrókötél-gyakorlat, amit elég heti háromszor végezni
Gyerekként mindenkinek játék volt ugrókötelezni, felnőttként sem szabad megfeledkezni róla - kemény edzések eszköze lehet.

ugrókötél nyitóka
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ugrókötelezés nemcsak játék, de hasznos kalóriaégető módszer, ami fejleszti az állóképességet is. Az ütemre ugrálás és a kéz-láb koordináció eltereli a figyelmet arról, milyen keményen dolgoznak az izmok.

Mindenki tudja, hogyan kell ugrókötelezni, ám azt már kevésbé, hogyan kell hatékonyan végezni. Vedd számításba, hogy minél rövidebb az ugrókötél, annál nehezebb végezni a gyakorlatokat - a megfelelő hosszt úgy tudod lemérni, ha a talpaddal rálépsz a kötél közepére, és a kifeszített kötél vége a hónaljadig ér. A kötél fogója ugráláskor a csípőd magasságában legyen, csuklóból mozgasd. Ugrások közben érdemes arra figyelni, hogy a talppárnákra finoman érkezz.

Bemelegítés

Még az ugrókötelezés előtt is érdemes átmozgatni a testet az esetleges ficamodások megelőzése érdekében. Állj vállszéles terpeszbe, fogd meg az ugrókötelet, feszítsd ki a fejed fölött, majd hajolj előre.

ugrókötél nyitó
Fotó: DjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Lassan zárd az állásodat, és rakd a köteled a lábad mögé, majd húzd magadat enyhén a térdeidhez, tartsd így magad néhány másodpercig. Ezután ereszd el a kötelet, majd emelkedj fel csigolyáról csigolyára. Befejezésül végezz csípőkörzést, majd törzsdöntéseket - ha még úgy érzed, nem melegedtél be eléggé, további gyakorlatokat is végezhetsz.

10 perc ugrókötél - 10 perc hasprés

Igazán kegyetlen módja a zsírégetésnek, garantáltan a test minden porcikáját átmozgatod ezzel. Egy percen keresztül folyamatosan ugrókötelezz, majd egy percig "pihenésképpen" hasprést végezz. A gyakorlat összesen 20 percig tart, körülbelül 300 kalóriát égethetsz el közben. 

10 perc váltott lábas ugrókötél - 5 perc plank

A váltott lábas ugrókötelezés olyan, mint a helyben futás, éppen ezért akár ténylegesen kocogás közben is végezhető a gyakorlat. Lényege, hogy minden ugrásnál a másik lábadra érkezel. Az ugrókötelezést egy percig végzed, majd fél percig kitartod magad plankban, aminél sokat számít a helyes tartás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fél perc pihenő után újra folytathatod a gyakorlatot, ami a pihenési idővel együtt összesen 20 percig tart, szintén 300 kalóriát égethetsz el közben.

Fél-fél perc egylábas ugrálás és hasprés - 25 perc

Az egylábas ugrálás megerősíti a lábizmokat. Ütemesen, dinamikusan hajtva a kötelet mindkét lábon fél-fél percig ugrálj, majd tarts fél perc pihenőt.

ugrókötél 2
Fotó: wilpunt / Getty Images Hungary

A szünet után feküdj a hátadra, és végezz fél percen át az egyik majd fél percig a másik oldalad irányába haspréseket. Az ugrókötelezés és a hasprés összesen 10 percig, a szünet hossza 5 percig tart. Ezzel a módszerrel több száz kalóriától lehet megszabadulni.

Nyújtás

Az edzés után az izomláz elkerülése végett érdemes nyújtó gyakorlatokat végezni. Helyezkedj törökülésbe, majd próbáld meg kicsit lenyomni a térdeidet. Utána nyújtsd ki mindkét lábadat, majd hajolj előre. Próbáld meg megérinteni először a bal, majd a jobb lábfejedet, végül egyenesedj fel. Ha még mindig feszültek az izmaid, további nyújtó gyakorlatokat végezhetsz.

8 otthon végezhető gyakorlat kiálló has ellen: 2 hét alatt látványos változás

Ez a nyolc gyakorlat határtalanul egyszerű, de ez ne tévesszen meg, garantáltan el fogsz fáradni a végére! Az ismétlések számának növelésével vagy csökkentésével könnyítheted vagy nehezítheted az edzést. Ha két hétig kitartasz, látni fogod az eredményt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük