Hány centis a derekad? Íme, a határ, ami fölött már egészségtelennek számít
Magyarországon a felnőttek 65%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon tavaly a felnőtt nők 62%-ának, a férfiak 67%-ának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete.

Ezek a szomorú adatok derültek ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból.

Melyik korosztály a legveszélyeztetettebb?

A reprezentatív vizsgálat - amelynek keretében ezer felnőtt lakos adatait elemezték - azt mutatta, hogy az életkorral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott - olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - OÉTI - által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hány centis haskörfogat számít veszélyesnek?

A tápláltsági állapot másik jellemzője a haskörfogat, ha ez az érték a nőknél 88 centiméternél, a férfiaknál pedig 102 centiméternél több, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.

A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 centiméter volt a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerű a növekedés a középkorúak körében: a 35-64 éves magyar nőknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 centiméter, a férfiaknál 4 centiméter adódik.

Háromból egy elhízott, egy túlsúlyos

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45%-ról 3%-ra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16%-a volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos.

A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon kövessék ezek időbeli változását.

Szomorú hazai adatok

A közleményben az olvasható, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőkéhez képest. Az egészség terén igen fontos a szerepe az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada, és az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Ezt is szeretjük