Ők a legkövérebbek az EU-ban!
Hányadikak vagyunk a listán?
Nagy-Britannia női lakosságának csaknem negyede túlsúlyos, de mi sem állunk túl jól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Eurostat felmérte az Európai Unió tagállamaiban a túlsúlyos, illetve elhízott emberek arányát. A férfiaknál Málta, a nők esetében Nagy-Britannia vezeti a listát.

Hazánk, bár nem lett dobogós, viszonylag előkelő helyen végzett: az ötödik legelhízottabb EU-tagállam.

Nagy-Britannia az élen

A szigetország felnőtt női lakosainak 23,9%-a túlsúlyos vagy elhízott. A férfiaknál ez a szám valamivel alacsonyabb: 22,1%. Szakemberek szerint ráadásul Nagy-Britanniában a súlyproblémák már nem csupán az embereket érintik, hanem a velük szorosabb kapcsolatban álló állatokat is: az országban minden harmadik kutyának, illetve a lovak egyötödének van feleslege.

Málta, Lettország - még dobogósok

A túlsúly-olimpia dobogójának második fokán Málta áll, ahol Nagy-Britanniával ellentétben főleg a férfiak küzdenek túlsúllyal. A máltai férfiak 24,7%-a rendelezik kisebb-nagyobb felesleggel, míg a nőknél ez az arány 21,1%.

Lettország végzett a harmadik helyen. A balti államban jelentős különbség figyelhető meg a nemek között: a nők 20,9%-a túlsúlyos vagy elhízott, ezzel szemben a férfiaknak csak a 12%-áról mondható el ugyanez.

Észtország és Magyarország

Észtországban a nők 20,5%-a küzd súlyproblémákkal. Ebben a balti államban - Lettországgal összevetve - magasabb a túlsúlyos, illetve elhízott férfiak aránya: mindössze 16%.

Hazánk ötödik helyezett lett a súlyproblémás országok listáján. Nálunk a férfiak vezetnek: 21,4%-uk túlsúlyos vagy elhízott, tehát, ha csak a férfiakat vizsgálnánk, Magyarország a harmadik lenne a listán, a máltai és a brit férfiak után. A nők esetében az elhízottak és a túlsúlyosak aránya 18,3%.

Csehország és a többiek

Talán nem meglepő, hogy a komoly sörkultúrájáról ismert Csehország is bekerült az első tíz közé. A cseh nők 18,3%-a túlsúlyos vagy elhízott, a férfiaknál ez a szám 18,4%. A cseheket követi a sorban a hetedik helyen álló Görögország, ahol az elhízott nők és férfiak aránya hajszálpontosan megegyezik: 17,6%.

A nyolcadik, kilencedik, illetve tízedik helyen Szlovénia, Lengyelország és Szlovákia tanyázik. Ha kíváncsi vagy a teljes listára, kattints ide!

Egészséges diéták

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnél megismerni néhány egészséges és hatékony diétát!

Növekvő problémát jelent az elhízás

Az elhízás nem csupán Európában, hanem világszerte egyre nagyobb problémát jelent. Számos betegség, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák, illetve mozgásszervi problémák kockázati tényezője. Ráadásul a szakértők jóslatai szerint 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a két és fél milliárdot.

A testsúlycsökkenés alapja a kalóriabevitel korlátozása, de az elfogyasztott ételek tápanyag-összetétele is lényeges. A fogyáshoz körülbelül napi 1500 kalória fogyasztása ajánlott. A napi étrend maximum 45%-a legyen szénhidrát, 30%-a zsír, 25%-a fehérje, ezen kívül naponta 30 gramm rostbevitel szükséges. Ezeket az elveket betartva elérhető az optimálisnak tekinthető heti fél-egy kilogrammos fogyás. Az étrend mellett pedig természetesen lényeges a rendszeres sport is. Ha kíváncsi vagy, a fogyás érekében mennyi testmozgás ajánlott, kattints korábbi cikkünkre.

Ezt is szeretjük