Ezért vagy képtelen lefogyni! Elhízásért felelős gént azonosítottak a kutatók

Mozgás és helyes étrend mellett is nehezen megy a fogyás?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás hátterében genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt meghúzódnak. Aki nehezen veszi rá magát a fogyókúrára és a mozgásra, szívesen hivatkozik az öröklött tulajdonságokra - sokszor nem alaptalanul.

A Chicagói Egyetem kutatói nemrégiben egy újabb gént azonosítottak, amely szerepet játszhat a túlsúly, illetve elhízás kialakulásában.

Elhízást okozó gén

Egy bizonyos - az elhízással összefüggésbe hozható - FTO nevű gént már korábban felfedeztek, ám a tudósok ezúttal az IRX3 nevű gén túlsúly kialakulásában játszott szerepét próbálták azonosítani.

IRX3 a túlsúly hátterében

A Chicagói Egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport számára nyilvánvaló volt, hogy az FTO gén a legerősebb genetikai determináns az elhízás kialakulására nézve. Ugyanakkor a pontos mechanizmus nem volt ismeretes számukra.

- Az eddigi adatok azt sugallják, hogy az IRX3 ellenőrzése alatt tartja a testtömeget és szabályozza a test összetételét. A túlsúly és az FTO gén közötti kapcsolat lényegében az IRX3 befolyása miatt van - mondta Marcelo Nobrega, a Chicagói Egyetem humángenetikai docense.

A kutatások tükrében

Egérkutatások tanúsága szerint azok az állatok, akiknek szervezetében nem volt jelen az IRX3 gén, szignifikánsabban soványabbak voltak, mint társaik. Súlyuk - csökkentett zsírtartalmú étrend mellett - mintegy 30%-kal volt alacsonyabb, mint társaiké. Ugyanakkor a kutatók akkor sem figyeltek meg esetükben súlynövekedést, amikor normál zsírtartalmú étrendet fogyasztottak.

Sőt, az IRX3 gén hiányában magas zsírtartamú étrend mellett is egészséges keretek között maradt a kísérleti állatok súlya és vérzsírértéke. Zsírsejtjeik kisebbek voltak, és esetükben magasabb volt a barnazsír-szövet aránya, ráadásul a glükózt is hatékonyabban dolgozta fel a szervezetük - vagyis kisebb esélyük volt a cukorbetegség kialakulására.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A jövő zenéje

Marcelo Nobrega és csapata a továbbiakban is vizsgálja az IRX3 gén hatását a szervezetre, és reményeik szerint kutatásaiknak köszönhetően a jövőben új, elhízás és cukorbetegség elleni gyógyszerek és terápiák születhetnek meg. Természetesen még hosszú út vezet odáig, hiszen az állatkísérleteket humán kutatásoknak is követniük kell.

Ezt is szeretjük