4 ok, amiért a túlsúly előnyös
Légy elégedett!
A kóros elhízással szemben egy kis túlsúly még nem a világ vége, sőt számos előnye is lehet. Ismerd meg, miért hasznos néhány pluszkiló!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a nagymértékű elhízás számos olyan súlyos következményhez vezethet, mint a szív- és érrendszeri, valamint a különböző rákos megbetegedések, addig a legújabb kutatások azt mutatják, hogy néhány pluszkiló nem hogy hátrány, de előny mind egészséged, mind vonzerőd szempontjából. Ezért az edzés és a zöldséges menü közé nyugodtan iktass be egy kis pihenőt, hogy megismerd: nem is olyan rossz túlsúlyosnak lenni!

1. Plusz kilók, plusz évek

A legújabb kutatások szerint a kisebb túlsúlynak nincs egyértelmű egészségkárosító hatása, sőt akár meg is hosszabbíthatja az életed.

Nem újdonság azt kijelenteni, hogy egy enyhén túlsúlyos embernek nagyobb esélye van a hosszú és egészséges életre, mint kórosan elhízott társainak, viszont a kutatási eredmények azt mutatják, ez az esély a sovány emberekkel szemben is nagyobb.
A kutatók egyetértenek abban, hogy néhány pluszkiló egyáltalán nem gond addig, míg kirobbanóan egészségesnek, fittnek és energikusnak érzed magad. Akkor sem kell aggódnod, ha rendszeresen edzel, és egészségesen is táplálkozol, mégsem fogysz le teljesen, ugyanis a hangsúly az életmód minőségén, nem pedig magán a testsúlyon van.

Fontos azonban tudnod, hogy a kutatások pozitív eredményei akkor vonatkoznak rád is, ha a testtömeg-indexed – BMI – 25 és 30 között van. A 30 fölötti, illetve az annál nagyobb érték már növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegségek, a rák és a veseelégtelenség kockázatát.

A BMI kiszámítása: a kilogrammban megadott testsúly elosztva a méterben megadott testmagasság négyzetével. Ha a kapott érték 18 alatt van, túlságosan is sovány vagy, ha 18 és 20 között, akkor csak egyszerűen sovány. A 20 és 25 közötti érték a normális testsúlyra utal, míg a 25 és 30 közötti a túlsúlyra, a 30 és 35 közötti az elhízásra, a 35 fölötti pedig a kóros elhízásra.

2. Védelem a betegségekkel szemben

A Nemzeti Rákkutató Intézet és a Központi Járványügyi Hivatal kutatása azt mutatta ki, hogy néhány pluszkiló, vagyis a szervezet zsírtartaléka – különösen az idősebb személyek esetében – hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet hatékonyabban vegye fel a harcot az egyes betegségek, például a különféle fertőzésekkel, valamint a tüdő rendellenességeivel szemben.

A kutatók szerint ugyanis, ha kis túlsúllyal rendelkezel, a tartalékoknak köszönhetően könnyebben gyógyulsz fel az egyes betegségekből. Az eredmények szerint a kis túlsúly esetében kisebb az esélye a csontritkulás kialakulásának is, illetve az sem vicc, hogy azok, akik egy kicsit ducik, jobban bírják a hideget, és nehezebben fáznak meg.

3. A gömbölyű formák nem mennek ki a divatból

Egy nagy-britanniai felmérés szerint a férfiak 60%-a jobban szereti a nőies idomokkal megáldott hölgyeket, mint a vékonyka lányokat. Ez azt mutatja, hogy a duciság egyáltalán nem csökkenti a fizikai vonzerőt – sőt! –, hanem ugyanúgy egyéni ízlés kérdése, mint az, hogy valakinek a rövid haj tetszik vagy a hosszú, a zöld szem vagy a kék, és folytathatnánk a sort.

A felmérés szerint a legrosszabb eredményt a csontsovány lányok érték el, az ideálisnak pedig a 20 és 25 közötti BMI-értéket tartják a pasik. A kutatás során hírességek képeit is osztályozni kellett, például René Zellwegerét, akit a férfiak nagy többsége sokkal szexibbnek talált Bridget Jones-ként ducin (még akkor is, ha hamisan énekel, és nagymamabugyit hord), mint lesoványodva. A férfiak egyetértettek abban, hogy barátnőjüket szeretnék úgy megölelni, hogy közben nem kell attól félniük, hogy összetörik. És egyébként is sokkal jobb, ha egy formás görög istennőre emlékezteted őket, mint az, ha ifjúkoruk biológiaóráira és Samura, a csontvázra.

4. A teltebb embereket jobban szeretik

A kerek formák hosszú évezredekig a jólétet, a szépséget és a boldogságot testesítették meg, és számos bizonyítéka van annak, hogy ez mára sem változott meg teljesen. A szociálpszichológiai vizsgálatok szerint ugyanis az emberek többsége sokkal jobban szereti a túlsúlyos emberek társaságát, amit legtöbbször a pozitívabb életszemlélettel és a humorral magyaráznak – jó hír, hogy akkor sem leszel ráncos, ha sokat nevetsz.

Ellenben a nagyon vékony, kórosan sovány, folyton diétázó nőket sokan idegesítőnek tartják, és gyakran félnek is tőlük, mivel jelenlétükben feszélyezve érzik magukat, saját testképükkel hasonlítják össze őket, és előtörnek kisebbrendűségi komplexusaik is.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A lényeg, hogy semmiképp se veszítsd el az életkedved, vagy kezdj drasztikus fogyókúrába, ha egy picikét duci vagy, hiszen semmi baj nincs a túlsúllyal, míg egészséges vagy, és a topon érzed magad. Persze az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott diéta és a rendszeres mozgás még a legvékonyabbak esetében is kötelező, ezért semmiképp nem szabad megfeledkezned róluk!

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük