Gombás fertőzés és pikkelysömör: ez is okozhatja
A szakértő véleménye
A túlsúly és az elhízás akár bőrproblémákat is okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlsúly nemcsak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, de a bőröd állapotára is jelentős hatással van.

Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza az elhízással összefüggésben megjelenő bőrbetegségekről beszélt.

Pikkelysömör - psoriasis

A psoriasis különböző típusai közül a plakk típusú pikkelysömör a leggyakoribb, amikor elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok.

Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem eredményeznek ilyen feltűnő bőrtüneteket. Megtörténhet, hogy a pikkelysömör csak a körmökön vagy a hajas fejbőrön jelentkezik, de sok esetben kifejezett ízületi panaszokkal is járhat.

Kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma

Nemrégiben izlandi kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömörrel. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek 40%-a rendelkezik a metabolikus szindróma tüneteivel - elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír -, míg az egészséges kontrollcsoportnak csak 23%-a.

A szakember véleménye szerint a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, ezt pedig érdemes figyelembe venni a bőrbetegség kezelésénél is, persze a legfontosabb, hogy az életmódodon változtass.

Gombás fertőzés

A gombásodással a lakosság jelentős része találkozik élete során, gyakran épp a túlzott tisztaság eredményeként, ám mindez az elhízás oka is lehet. Már a korai tünetek alapján javasolhat a bőrgyógyász külsődleges, súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. A nehezebben orvosolható körömgombásodás korrekt diagnózisához rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is, így a gyógyszerelés célzottabbá válhat.

Az elhízás súlyosbíthatja a betegséget

Ha túlsúlyos vagy és erősen izzadsz, akkor a gomba könnyen megjelenhet a nagyhajlatokban, ahol gyorsan vörössé, viszketővé, hámlóvá és fájdalmassá is válhat - figyelmeztet dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász.

Pattanások a túlsúly mellé

Egy új kutatás megállapítása szerint összefüggés van a túlsúly és a pattanások kialakulása között. Ez nem az alkalmanként megjelenő aknékra, sokkal inkább a közepes vagy súlyos esetekre vonatkozik. A felmérések szerint a probléma a tizenévesek közel ötödét érinti elsősorban, de felnőttkorban is előfordulhat. A The Archives of Dermatology című lapban megjelent cikk szerint a kutatók a tanulmányoknál figyelembe vették a lányok testsúlyát, bőrük állapotát, életkorát, étrendjét és természetesen a pubertás okozta hormonhatásokat is.

Az étrend szerepe

Az eredmények szerint a túlsúlyos vagy elhízott tinédzserek közt jóval gyakrabban fordultak elő aknés bőrproblémák, mint normál testsúlyú kortársaiknál - ez azonban felnőttként is ugyanúgy érinthet, mint a tizenévesként. A helyzetet tovább rontja az egészségtelen étrend is, hiszen a zsíros, rostszegény ételek, a gyorséttermek sós, cukros, olajos kínálata és a cukrozott üdítők nemcsak a testsúlyt gyarapítják, de a pattanások súlyosságát is fokozhatják. A kezelésben tehát éppúgy elengedhetetlen a szakorvosi segítség, mint a megfelelő életmód kialakítása.

Téged érint valamelyik bőrbetegség?

Ezt is szeretjük