Késik, kimarad, de biztosan nem vagy terhes? Így játszhat szerepet a túlsúly a menstruációban
A zsírpárnák maguk is képesek befolyásolni a hormonokat.

petefeszek meh
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszertelen periódusnak számít, ha a menstruációs ciklus hosszabb vagy rövidebb 21-35 napnál. Ilyenkor nemcsak egy apró kellemetlenségről van szó, hanem egy, az egészségeddel, általános állapotoddal kapcsolatos fontos jelzésről. 

Azt biztosan észrevetted már, hogy a stresszesebb időszakok például képesek befolyásolni a ciklus alakulását, azt azonban kevesebben tudják, hogy a testsúly is kihat a rendszerre. 

A túlsúly hatása a menstruációra

A testen tárolt zsír mennyisége akár nő, akár csökken, képes erőteljesen befolyásolni a menstruációs ciklus alakulását. Ez azért történik, mert ilyenkor több fontos szabályozó hormon szintje is megváltozik a szervezetben.

A női test esetében a zsír felhalmozódásával a periódus is megváltozhat. A zsírsejtek ugyanis egy enzimet, aromatázt termelnek, mely felelőse egy ösztrogénszerű hormon termelésének. Ahogyan az ösztrogénes hatás növekszik, úgy változhat egyre nagyobb mértékben a ciklus. Ugyanekkor megnövekedett hasi vízvisszatartás, fejfájás, a libidó csökkenése és erőteljes hangulatingadozások jelentkezhetnek.  Ezt általában már kismértékű a fogyás is képes helyrebillenteni. A női termékenységet ilyen esetekben már a testsúly 5%-ának leadása is pozitívan befolyásolhatja.

kover no hormonok

A fogyás és hízás folyamatai erősen érintik a férfi és női nemi hormonok, az ösztrogén és a tesztoszteron mennyiségét. Ez azonban akár olyan mértékű is lehet, hogy ha a testsúly mintegy 20%-kal nő vagy csökken, akkor amenorrhea lép fel, azaz egy vagy több ciklus egymás után kimarad. Ilyenkor ugyanis a súly változása stresszt, megterhelést jelent, amire az a természetes reakció, hogy a test úgy dönt, hogy ez nem megfelelő időszak a teherbeesésre, így az ovuláció megszűnik.

A rendszeres menstruációs ciklus és a női egészség fenntartásában kiemelkedő szerepe van a megfelelő testsúly folyamatos tartásának. Ahhoz, hogy ezeket ellenőrizni tudd, érdemes naptárban feljegyezni a ciklus kezdetét, és ugyanekkor mérni is a testsúlyt is, melyben egy körülbelül háromkilós változás vagy egy ötnapos csúszás már sok mindent korán jelezhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A PCOS kockázata

A policisztikus ovárium szindróma szorosan összefügg a túlsúllyal és a női nemiszerv-rendszerrel. A PCOS-ként rövidített betegség során ciszták jönnek létre mindkét petefészekben, ami hízáshoz és nagyon rendszertelen, néha kimaradozó menstruációhoz, terméketlenséghez vezet. A betegség esetében a túlsúly nemcsak kockázati faktor, de tünet is lehet.

A PCOS összefügg az inzulintermelés változásával, így a diabétesszel, de a hormonális rendszer felborulásának következményeként akár férfias jellegű szőrnövekedés is előfordulhat. A rossz hír, hogy ezzel az endometriális rák kockázata durván megnő, így a problémával mindenképpen foglalkozni kell. Kezelésként leggyakrabban fogyást, illetve hormonális gyógyszereket javasolnak.

A policisztikus ovárium szindróma és más betegségek veszélye miatt fontos, hogy mindenképpen az orvosoddal is konzultálj, ha azt tapasztalod, hogy változás történt a ciklusod rendszerességében. 

Így kezdd a fogyókúrát

Szeretnél leadni néhány kilót? A legtöbb módszer csak arra jó, hogy hamar vissza is hízz, hiába fogytál. Ezek az étrendek azonban nem így működnek. Hosszú távú, tartós, egészséges megoldást biztosítanak a túlsúly ellen, és segítik az életmódváltást. Ezért tartják őket 2017 legjobb diétáinak.

Ezt is szeretjük