Túlsúlyos vagy, és rosszul alszol? Mutatjuk, honnan kell fogynod a tudósok szerint
Az alvászavar mérséklődik a leadott kilókkal, főleg, ha a hasi párnácskákat célzod meg.

alvas-rossz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a rossz alvási szokások hozzájárulhatnak az elhízáshoz, mivel megváltozik tőlük az étvágy és az anyagcsere, és azt is, hogy a képlet fordítva is igaz, az elhízás rontja az alvás minőségét. De most már abban is biztosak lehetünk, hogy a fogyással hatékonyan lehet küzdeni az alvászavarok ellen.

Az alvászavarok egy részét ugyanis kifejezetten az elhízás okozza, a kóros túlsúly eredményeként nehézlégzés alakulhat ki, ami alvás közbeni légzészavarhoz is vezethet. Ez ellen lehet küzdeni az extra kilók és főleg a hasi zsírpárnák lefaragásával.

Fogyókúrával a nyugodt alvásért

A Johns Hopkins Egyetem kutatói 2012-ben arra jutottak, hogy a diéta és a mozgás kettőse hozzájárul a kellemesebb alváshoz. A kutatók fél éven át követtek 77 kórosan elhízott alanyt, akiknél cukorbetegség gyanúja vagy 2-es típusú diabétesz állt fenn. A kísérlet során két csoportra osztották a résztvevőket, majd követték az alanyok súlyváltozását. Az egyik csoport egy mozgással egybekötött fogyókúrás programba kezdett, a másik pedig csak az étrendjén változtatott. A végén mindkét csoport nagyjából 6,8 kilogramm súlyt veszített, és 15%-kal csökkent a hasi zsírtartaléka.

hasi zsir

Mindkét csoport alvásminősége pontosan ugyanannyival, 20%-kal javult, ami azt jelenti, hogy akár mozgással, akár mozgásszegény diétával szabadul meg az ember a többletsúlyától, ugyanolyan jó hatással lesz az alvásminőségére. A javuláshoz leginkább a testzsírszázalék, főleg a hasi zsírpárnák csökkenése járult hozzá, és ez igaz volt a résztvevőkre nemre, korra való tekintet nélkül.

A hasi párnák csökkentése azért ilyen fontos, mert azok okozzák a legtöbb kárt. A hasi hízás ugyanis különösen nagy terhet helyez a szívre és a tüdőre. Ha sok zsírpárna található a hason, az azt jelenti,  hogy a tüdőnek nincs helye kitágulni, és nehézségek adódhatnak légzéskor. Ezért olyan gyakori a kóros elhízásban szenvedőknél az alvási légzéskimaradás, aminek következménye a napközbeni fáradtság.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

A kilók leadásától nő a fizikai aktivitás, és csökken az inzulinrezisztencia, valamint javul az emésztés. Hogy az alvási problémák és az elhízás kölcsönhatásában melyik az ok, és melyik az okozat, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy erősítik egymást. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az alvásmegvonás túlevéshez és szívritmuszavarhoz vezethet, valamint növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz és a depresszió kialakulásának kockázatát. Az alvásmegvonás pedig hormonális változásokat is kiválthat. De a jó hír, hogy egy kis fogyókúrával lehet tenni ellene.

Nyolc gyakorlat hasi zsírpárnák ellen

Ezek a kemény, de hatásos gyakorlatok segíthetnek, hogy alig pár hét alatt megszabadulj az utolsó hasi párnácskáktól.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük