Kapcsold ki az éhséggombot! Ez az elhízás megelőzésének módja
Kutatók szerint
Az egérkísérletek már sikeresnek bizonyultak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az étvágy elnyomására képes agyi idegsejteket azonosítottak amerikai kutatók egy rágcsálókon végzett kísérlet során.

A Nature Neurosciences című folyóiratban közölt tanulmány szerint ezeknek a neuronoknak a bekapcsolásával azonnal leállítható az evés.

Kikapcsolható az éhséggomb

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatóinak eredményei azt sugallják, hogy az érintett idegsejtek központi kapcsolótáblaként működve kombinálják, váltogatják a különböző üzeneteket az agyban, ezzel segítve a táplálékbevitel csökkentését.
A szakemberek lézersugárral stimulálták a neuronokat, ami az ételfogyasztás azonnali és teljes leállását eredményezte az egereknél.

A kutatók ezután megnézték, hogy miként viselkednek a neuronok egyebek közt jóllakottság, rossz közérzet, hányinger és keserű ízérzet esetén.

A túlevés megelőzése

Az idegsejtek az összes vizsgált szituációban aktívnak bizonyultak, ami azt sugallja a szakemberek számára, hogy fontos szereplői lehetnek bizonyos ingerekre adott válaszreakcióknak. A sejtek gyorsan dolgoztak, amikor az egerek rendes adag táplálékot kaptak, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy talán a túlevés megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak.

A szakértő szavaival

- Valószínű, hogy az emberi agyban is léteznek hasonló sejtek. Amennyiben így áll a helyzet és bizonyítható, hogy ezek a neuronok részt vesznek az evés meggátolásában, akkor egy nap fontos szerepet játszhatnak a különböző táplálkozási rendellenességek kezelését célzó terápiák kidolgozásában - idézte a BBC News David Andersont, a tanulmány vezető szerzőjét.

Mi a következő lépés?

A kutatók szerint a következő lépés annak a vizsgálata lesz, hogy az érintett sejtegyüttes milyen kölcsönhatásban van a táplálékbevitellel összefüggésben lévő más idegközpontokkal. A tanulmány során vizsgált neuronok az amigdalában találhatóak, amely agyterületnek elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában.

Ezt is szeretjük