Hasi hízást okoz, növeli vérzsírszintet, rontja a memóriát, mégis esszük: 8 transzzsírt tartalmazó étel, ami kerülendő

A transzzsírok nagyon rossz hatással bírnak az egészségre nézve, bizonyos ételekben még most is megtalálhatók.

GettyImages-174779043
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A transzzsírok köztudottan egészségtelenek, és annak ellenére, hogy most már szigorúan szabályozzák a mennyiségüket, még most is megtalálhatóak egyes élelmiszerekben. 

Ezek a zsírsavak a telítetlen zsírok közé tartoznak, mesterséges változatuk, azaz az ipari transzzsírok vagy részben hidrogénezett zsírok veszélyesek is lehetnek. 

Transzzsírt tartalmazó ételek 

Eredetileg a hosszabb szavatossági idő elérésére fejlesztették ki. A növényi olajokat ilyenkor kémiailag úgy alakítják át, hogy szobahőmérsékleten szilárdak maradjanak, így nő az eltarthatóságuk. Amellett, hogy növelhetik a szívbetegség kockázatát vérzsírszintnövelő hatásuk miatt, az anyagcserezavarral járó kettes típusú diabétesz kockázata is 40%-kal magasabb lehet azoknál, akik sok transzzsírtartalmú ételt fogyasztanak, bár ez az összefüggés még nem teljesen bizonyított. A zsírmáj rizikójával is összefüggésbe hozták, ahogy a memória hanyatlásával is.

Mindezek mellett klinikai kutatások bizonyították testsúlynövelő hatásukat, és főleg a hasi tájékon okoznak makacs zsírpárnákat. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az EMMI 2013-as rendeletében szigorúan szabályozza a fogyasztását, és nem szabad olyan élelmiszert forgalomba hozni, aminek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot, még mindig akadnak olyan táplálékok, amiket jobb kerülni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük