Igenis eltüntethető a toka: a leghatékonyabb gyakorlatok, amiket naponta végezz el
Nem kell beletörődni az áll alatti zsíros fityegőbe, hiszen vannak olyan egyszerű módszerek, melyekkel könnyedén megszabadulhatsz tőle.

Tokafogyasztási módszerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy mindenkinek van valamekkora tokája, melynek mérete nagyban függ a genetikától is, bizonyos tényezők jelenlétekor nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Mindenki a maga testének szobrásza. Kevés körülménytől eltekintve a legtöbbekből csupán az igazi elhatározás hiányzik, hogy el tudjon kezdeni alakítani az alakján. Vagy arcán.

Miért alakul ki a toka?

A tokásodás folyamatának alappillérei a bőr öregedését elősegítő tényezők, mint a napégés, az alkoholizálás, a dohányzás, a dehidratáltság, a stressz, az egészségtelen étrend. Érdekes módon, a Medical News Today szakértői szerint a megereszkedett toka hátterében az áll túlzott használata is húzódhat, ilyen a rágózás vagy a telefonon való locsogás.

Éppen ezért érdemes odafigyelni a megfelelő hidratálásra, a folyadékbevitel mellett lehetőleg A-, E-, vagy C-vitaminban gazdag testápoló alkalmazásával. Nem szabad elfelejteni napsütötte időszakokban a napvédő krémek használatát. Kerülendőek, vagy legalábbis érdemes minimálisra csökkenteni az olyan tevékenységeknek az időtartalmát, melyek során az arc lefele irányul. Ilyen többek között a számítógépezés is.

háton fekve alvás
Fotó: m-imagephotography / Getty Images Hungary

Az alvás szempontjából inkább háton ajánlott feküdni, és természetesen nem árt egészségesen étkezni és rendszeresen tornázni is.

Hatékony, toka-eltüntető módszerek

Ha már kialakult a toka, még mindig van remény. Bizonyos, bárki által elvégezhető módszerekkel idővel meg lehet szabadulni az idegesítő testfelülettől. Érdemes ásítás-szerűen kinyitni a szájat, majd utána lassan becsukni úgy, hogy ne érjenek össze a fogak. Ezt egy nap többször is meg lehet csinálni. 

A csücsörítés is hatékony módszer lehet a nyak edzésére. Ajánlott hozzá lefeküdni, majd miközben csücsörítesz, az ujjaiddal finoman húzd ellentétes irányba az ajkaidat. Érezni fogod, ahol az erőlködéstől megfeszül a nyakad.

Bevált módszer, ha széles vigyorra húzod az arcodat, majd a fejeddel lassú, előre-hátra biccentő mozgást végzel.

Az is segíthet, ha az étkezések alatt enyhén felfelé fordított arccal rágsz, illetve ha ugyanebben a pózban az alsó ajkadat a felsőre helyezed.

Szájpadláshoz nyomott nyelvvel "zümmögni" is érdemes. Ez a kellemes rezgés szintén csökkentheti a toka méretét, mert képes feszesíteni a bőrt.

Végül pedig formálj a száddal felváltva O és E betűket, kicsit eltúlozva a szükséges arcmozgást. Ezzel is olyan területeid mozgatod át az arcodnak, amiket ritkán használsz, és amik megerősítik a tartóizmokat a nyakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért érdemes törődni a tokával?

Ellentétben sok más testi tünettel, a toka nem ártalmas az egészségre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem nehezítheti meg az életet. Gyakori jelenség, hogy a toka miatt az embereknek drasztikusan csökken az önbizalma, szorongani kezdhetnek, ami negatívan hathat az élet több területére is.

Ilyen eseteknél olyan megoldásokat is érdemes lehet kipróbálni, mint az akupunktúrás kezelés, arcmasszázs vagy arcjóga, illetve a kezelőorvostól is lehet kérni tanácsokat a probléma orvoslása végett.

Laktató ételek a diétában

Egyes ételek és italok kifejezetten csökkentik az éhséget, míg mások hozzájárulnak, hogy hamar újra rád törjön a farkaséhség. Az alábbiakban mutatunk egy sor rost- és fehérjegazdag ételt, amelyek egymás hatását mintegy erősítve kontrollálják a sóvárgást, és eltelítik a gyomrot.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük