Ezért karcsúak a tibeti nők: a háttérben 6 tradicionális étel
Nem genetikai okok állnak a tibeti nők karcsúsága mögött. Megmutatjuk, minek köszönhetik.

Dia

	A jaktejből köpült jakvaj, valamint a ghí - melyet birka vagy tehén zsiradékából is készítenek - gazdag zsírban oldódó vitaminokban. A ghít a legegészségesebb vajnak tartják, mivel nincs benne emésztést lassító adalékanyag, tartósítószer. Az ájurvédikus gondolkodás szerint a ghí a test és az elme koordinátora.

A jaktejből köpült jakvaj, valamint a ghí - melyet birka vagy tehén zsiradékából is készítenek - gazdag zsírban oldódó vitaminokban. A ghít a legegészségesebb vajnak tartják, mivel nincs benne emésztést lassító adalékanyag, tartósítószer. Az ájurvédikus gondolkodás szerint a ghí a test és az elme koordinátora.

Fotó: wikipedia.org/Rainer Zenz

Dia

	A goji bogyó valódi tárháza az egészséges anyagcseréért és idegrendszerért felelős B-vitaminnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak, illetve a világ egyik leggazdagabb C-vitamin-forrásának számít. Tudj meg többet a Tibetben több ezer éve ismert csodagyümölcsről!

A goji bogyó valódi tárháza az egészséges anyagcseréért és idegrendszerért felelős B-vitaminnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak, illetve a világ egyik leggazdagabb C-vitamin-forrásának számít. Tudj meg többet a Tibetben több ezer éve ismert csodagyümölcsről!

Dia

	A momo, vagyis a húsos gombóc tradicionális tibeti ételnek számít. Párolva és sütve is fogyasztják - ghível, zöldségekkel tálalják.

A momo, vagyis a húsos gombóc tradicionális tibeti ételnek számít. Párolva és sütve is fogyasztják - ghível, zöldségekkel tálalják.

Dia

	A tibetiek sok - tartósítószert és egyéb, anyagcserét lassító adalékanyagot nem látott - húst fogyasztanak. Elsősorban a jak- és a marhahúst kedvelik, de fogyasztják a kecske-, valamint a birkahúst is. Gyakran fogyasztott ételük a csíkokra vágott szárított hús, amely nyersen is finom. A téli hideg minden baktériumot elpusztít a szárítás során, így nem kell aggódniuk a fertőzések miatt.

A tibetiek sok - tartósítószert és egyéb, anyagcserét lassító adalékanyagot nem látott - húst fogyasztanak. Elsősorban a jak- és a marhahúst kedvelik, de fogyasztják a kecske-, valamint a birkahúst is. Gyakran fogyasztott ételük a csíkokra vágott szárított hús, amely nyersen is finom. A téli hideg minden baktériumot elpusztít a szárítás során, így nem kell aggódniuk a fertőzések miatt.

Dia

	Elsősorban olyan emésztésserkentő hatású fűszereket használnak, mint a hagyma, a fokhagyma, a gyömbér. A legelterjedtebb fűszerkeverékük pedig a garam masala - amely fahéjból, babérlevélből, római köményből, korianderből, kardamomból, szemes fekete borsból, szegfűszegből és őrölt szerecsendió-virágból áll.

Elsősorban olyan emésztésserkentő hatású fűszereket használnak, mint a hagyma, a fokhagyma, a gyömbér. A legelterjedtebb fűszerkeverékük pedig a garam masala - amely fahéjból, babérlevélből, római köményből, korianderből, kardamomból, szemes fekete borsból, szegfűszegből és őrölt szerecsendió-virágból áll.

Dia

	Gyakran tesznek ételeikbe szójaszószt - különösen a zöldséges fogásokra -, mert az nemcsak kihozza az ételek ízét, de jó hatással van az emésztésre. Sokat azonban nem használnak belőle, mert magas sótartalma miatt vízvisszatartást eredményezhet. Nézd meg, mennyi a napi ajánlott sófogyasztás!

Gyakran tesznek ételeikbe szójaszószt - különösen a zöldséges fogásokra -, mert az nemcsak kihozza az ételek ízét, de jó hatással van az emésztésre. Sokat azonban nem használnak belőle, mert magas sótartalma miatt vízvisszatartást eredményezhet. Nézd meg, mennyi a napi ajánlott sófogyasztás!

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: