Milyen a testalkatod? Ennyi szénhidrátot kell enned a tartós fogyáshoz
Érdemes az emésztésedhez szabni a szénhidrátbevitelt.

fogyas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alma vagy körte, az mindegy, itt most nem ezekről a testalkatokról lesz szó. Bár a szomatotípusok is főleg külső jegyeket használnak a testalkatok csoportokba sorolásához. A három fő típus, mely a férfiaknál és a nőknél is ugyanúgy megjelenik, a következő: endomorf, ektomorf és mezomorf. 

Az emberek mindössze 9%-a ekto-, 7%-a endo- és 12%-a mezomorf. A fennmaradó százalék kevert típus, tehát nagyon kevesen tartoznak valójában tisztán egyik vagy másik csoportba. Az ektomorfok nehezen hízó és nehezen izmosodó, szikár alkatok, az endomorfok könnyen szednek magukra zsírt, a mezomorfok pedig atletikus, izomtömeget könnyen gyűjtő emberek.

Mi a különbség a típusok emésztésében?

Sokan azt hiszik, az alaktípusok csak arra vonatkoznak, ki hogyan néz ki, pedig valójában ezeket a típusokat a szimpatikus idegrendszer és a hormonrendszer különbözőségei határozzák meg, így valójában a külső jegyek különbségei mind az emésztőrendszer különbségeiből adódnak.

testalkatok

Ektomorf típus

Az ektomorf típusba tartozó emberek általában nyúlánkak, vékonyabb csontúak, igazi hosszútávfutó alkatok, többnyire pajzsmirigyhangsúlyosak, tehát vagy túlműködik ez a mirigyük, vagy érzékenyebbek az olyan katekolaminokra, mint az epinefrin vagy a norepinefrin. Emiatt az emésztésük többnyire gyorsabb, és magasabb a szénhidrát-toleranciájuk. Ezek az emberek akkor működnek a legjobban, ha sok szénhidrát van az étrendjükben, akár a makrotápanyag-bevitelük 55%-át is fedezhetik belőle.

Mezomorf típus

A mezomorfok csontszerkezete közepesen vastag, testfelépítésük atletikus, és, ha rendszeresen mozognak, minden gond nélkül, könnyen tesznek szert izomtömegre. A mezomorfok általában a tesztoszteron és a növekedési hormon terén dominánsak, ami miatt könnyebben izmosodnak, és kisebb a zsírtömegük. Ők általában kevert étrenddel boldogulnak jól, melynek nagyjából 40%-át teszik ki a szénhidrátok.

Endomorf típus

Az endomorfok vastag csontúak, és általában nagyobb zsírtömeggel rendelkeznek. Ők kevésbé aktívak, emiatt a szervezetük többet raktároz. Alacsonyabb lehet a szénhidrát-toleranciájuk is. Az endomorfok magas zsír- és proteintartalmú, illetve alacsony szénhidráttartalmú diétán muzsikálnak a legjobban. A legideálisabb, ha a szénhidrát-fehérje-zsír aránya 25-35-40%.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valójában azonban, ahogy azt az elején is írtuk, nagyon kevés ember tartozik tisztán egyik vagy másik csoportba. A kevert csoportok meghatározásának létezik egy bonyolult módszere, a Heath-Carter metódus, mely egytől hétig osztályozza, az ember melyik típusba tartozik inkább. Egyszerűbben megfogalmazva, ha valaki magas és vékony, de viszonylag könnyen hízik, ő ektoendomorf típusú lesz, ha pedig alapvetően hízásra hajlamos, de izmot is könnyen szed magára, endomezomorf lesz. A szénhidrátfogyasztást mindig érdemes ahhoz a testalkathoz igazítani, amelyik alacsonyabb adagot ír elő, és az edzés, testmozgás köré csoportosítani az elfogyasztott szénhidrátok javát.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy attól, mert valaki endomorf testalkatúnak diagnosztizálta magát, még ugyanúgy lehet karcsú, szálkás vagy izmos teste, ez csak annyit jelent, hogy más, szénhidrátban szegény, de fehérjében és zsírban gazdag táplálkozásra kell berendezkednie. Arról nem is beszélve, hogy az étkezés, a rendszeres sport és az egészséges életmód könnyen elmoshatja ezeket a határokat.

Emésztéssel kapcsolatos mítoszok

Sokan a különböző testalkatokra is csak fogyókúrás mítoszokként gondolnak, pedig ezek létezése tudományosan bizonyított, ellenben azokkal az emésztéssel kapcsolatos mítoszokkal, melyeket összegyűjtöttünk. Némelyik csak féligazság, némelyik teljesen légből kapott. Nézd meg a legérdekesebbeket!

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük