Mire cseréld le a cukrot, ha fogyni akarsz? Ezek a legjobb természetes édesítőszerek
Egészséges cukorpótlókat mutatunk.

GettyImages-904073214
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok esetben a cukorfogyasztás felelős a fogyás lassabb beindulásáért és üteméért, nem beszélve arról, hogy mértéktelen fogyasztása az elhízás és fogszuvasodás mellett cukorbetegséget, magas vérnyomást, a bélflóra egyensúlyának megbomlását és szívkoszorúér-trombózist okoz.

Ugyanakkor hiába iszod cukor nélkül a kávédat, és édességeket sem fogyasztasz, a cukrok sokszor hozzáadott formában vannak jelen az élelmiszerekben, ezért is szükséges elolvasni az egyes termékek összetevőit bevásárláskor. A legjobb azonban, ha egészséges cukorpótlókra váltasz!

Egészséges cukorpótlók

Ha teheted, tartós és nagyobb mértékű fogyás során iktasd ki a finomított cukrokat, és válts természetes édesítőszerekre, így a vércukorszint leesése megelőzhető, használatukkal pedig sokkal egészségesebben is étkezhetsz.

GettyImages-1302614645

Eritrit

Az eritrit olyan természetes cukoralkohol, amelyet általában a búza vagy kukorica keményítőjéből állítanak elő. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak, ezért kicsit többet kell használni belőle, mint a megszokott finomított cukorból, de mivel nincs benne kalória, így remek kiegészítője lehet az étkezéseknek. Kémiai felépítésének köszönhetően gyorsan áthalad a bélcsatornán, egy része a baktériumok tápanyaga lesz, 90%-a pedig változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel. Glikémiás indexe 0, azaz cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen nem dobja meg a vércukorszintet. Főzéshez, sütéshez használható.

Xilit

A nyírfacukrot- xilitet - valójában nem nyírfából, de kukoricarostból állítják elő. Íze és külalakja tökéletesen megegyezik a hagyományos cukoréval, de szénhidrát- valamint kalóriatartalma jóval kisebb. Egy csapott evőkanál nyírfacukor 9 gramm szénhidrátot és 22 kalóriát tartalmaz, míg a finomított cukor 15 gramm szénhidrátot és 60 kalóriát tartalmaz. A xilit jót ót tesz a bélflórának, és glikémiás indexe 7, ezért nem emeli meg a vércukorszintet. A cukorral szemben a xilitol különösen fogbarát édesítő, mivel nem szuvasít, és segíti az ásványi anyagok beépülését a fogzománcba. Főzésre, sütésre alkalmas, de kelt tésztákat nem javasolnak készíteni belőle, illetve a hagyományos cukorral ellentétben nem karamellizálódik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sztívia

A sztívia vagy stevia leveléből kivont cukropótló jótékony hatással van a vércukorszintre, a vérnyomásra és az elhízásra, mivel nem tartalmaz kalóriát, és glikémiás indexe 0. Fűszernövényként gátolja számos baktérium és vírus szaporodását a belekben. Mivel a cukornál 300x-szor édesebb, ezért kis mennyiség is elég belőle, sütéshez, főzéshez egyaránt felhasználható, hevíthető. 

Kókuszvirágcukor

A kókuszvirágcukor - más néven pálmacukor - a kókuszvirág nektárjából készült természetes édesítőszer. Kalória- és szénhidráttartalma közel azonos a hagyományos kristálycukoréval, noha sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal bír, mint finomított társa. Egyfajta vízoldékony rostot, inulint tartalmaz, ami természetes prebiotikumként támogatja a bélrendszer egészségét, valamint tápanyagul szolgál a hasznos baktériumok számára. Gyorsítja a zsíranyagcserét, ily módon megelőzi az elhízást, glikémiás indexe pedig 35, emiatt nem dobja meg a vércukorszintet. Egy teáskanál 12 kalóriát tartalmaz, közvetlenül édesítőként, valamint sütéshez, főzéshez is használható. 

GettyImages-1026566374

Melasz

A fekete színű melasz egy sűrű cukorszirup, ami a cukornád feldolgozása során keletkezik, serkenti az anyagcserét, de gyulladásgátló hatása is van. Magnéziumot, vasat, kalciumot és káliumot tartalmaz. Egy evőkanál 44 kalóriát és 11 gramm szénhidrátot tartalmaz, így érdemes keveset használni belőle. Müzlibe, turmixokba, joghurtba nyersen keverve ideális, hőkezelés során azonban elillannak belőle a fontos anyagok, így főzésre, sütésre nem alkalmas.  

Ez a lány 30 napig nem evett cukrot: nézd meg, mi történt a testével

. Egy harmincnapos kihíváson vett részt, amelyben nemcsak a cukorról, de a mesterséges édesítőszerekről és a cukorhelyettesítőkről is lemondott, még a mézről és az agaveszirupról is.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük