Így edd a fehérjéket, ha fogyni akarsz: hatalmas hatással lesz az étvágyadra
Nem mindegy, hogy milyen a protein.

fehérjék-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fehérjefogyasztás elengedhetetlen a szervezet számára, hogy a fizikai és szellemi funkciók hatékonyan működjenek. Mint a többi makrotápanyag - a szénhidrátok, zsírok -, ez is nélkülözhetetlen, különben csorbát szenved az immunrendszer, illetve a test fejlődése és regenerálódása.

Különösen igaz ez akkor, amikor fogyókúrába kezd valaki. A fehérje-, vagyis a proteinpótlás elemi szükséglet, nem mindegy azonban, hogy milyen forrásból, milyen jellegű és mekkora mennyiségben veszel proteint magadhoz a diéta során.

Vannak teljes értékű és nem teljes értékű fehérjék

A fehérjék aminosavakból állnak, melyek egy részét maga a szervezet is képes előállítani, a másik felét étkezésből pótolja. Az esszenciális fehérjékben található enzimek segítenek abban, hogy az immunrendszer erős maradjon, az emésztés rendesen működjön, és a vörösvértest-képződés ne szenvedjen zavart.

A proteineket kémiai szerkezetük alapján lehet két kategóriába sorolni. A komplett fehérjéket tartalmazó élelmiszerek olyan alapvető makroelemeket tudnak a magukénak, melyek hatékonyabban működnek a fogyókúra alatt.

A teljes értékű fehérjék kilenc esszenciális aminosavat tartalmaznak. A legtöbb állati fehérje teljes értékűnek számít. A tejtermékek és a tojás szintén komplett fehérjeforrások. A növényi élelmiszerek lehetnek teljes és nem teljes értékű proteinforrások, de mindkettő hasznos és fontos a szervezet számára. Komplett fehérje van a diófélékben, a quinoában és a hajdinában, a kender- és chiamagban. Hiányos növényi fehérjeforrásnak számítanak az olajos magvak, a hüvelyesek, a gabona- és zöldségfélék.

Fogyókúra esetén ez az ajánlott mennyiség

Egy egészséges felnőtt ember napi proteinszükséglete körülbelül 0,60-0,80 gramm fehérje a testtömeg minden kilogrammja után. Az ajánlások ezt az értéket függővé teszik a testsúlytól, a testzsírtól, az életkortól és a nemtől is. Például egy idősebb nő, akinek magasabb a testtömegindexe, és éppen fogyókúrázik, kevesebb teljes értékű proteint igényel, mint egy fiatal, testépítő férfi, akinek a diéta mellett nem a zsírbontás az elsődleges, hanem az izomépítés. Magasabb fehérjetartalmú étrendnél ajánlott egy zsírégető programot is elvégezni, mert az hatékonyabban kiépíti a vázizomzatot azok számára, akiknek ez a preferenciájuk.

A diéta nem feltétlenül izomveszteség

Ha a fogyókúra mellett teljes értékű fehérjével készült ételeket veszel magadhoz, a bennük található esszenciális aminosavak nem engedik lebontani az izmokat. Mivel ezek felelnek a megfelelő szövetnövekedésért és az anyagcsere hatékony működéséért, megfelelő proteinpótlással ezek a funkciók nem szenvednek kárt. Ezekkel az élelmiszerekkel izomveszteség és éhségérzet nélkül lehet végigvinni a diétát, úgy, hogy közben a szervezet fehérjeegyensúlya is megmarad.

Étkezz változatosan!

Azok számára, akik vegán életmódot folytatnak, és nem vesznek magukhoz állati fehérjét, érdemes a teljes és nem teljes fehérjéket kombinációban fogyasztani, így az összes esszenciális aminosavat egyszerre biztosítja az étkezés. Ilyen ételpár lehet a rizs és a bab, a spenótsaláta mandulaforgáccsal megszórva, a hummusz teljes kiőrlésű pitában vagy a durumtészta mogyorószósszal. Megfelelő fogás lehet a lencseleves magvas kenyérrel és mandulatejjel, a babfőzelék tofuval.

Ezt is szeretjük