Gyorsabban fogy és izmosabb lesz az, aki elég tejterméket fogyaszt - Ezt a kutatást látnod kell
Akinél nem indokolja betegség, jobb, ha nem kerüli a tejet.

no tejet iszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha már korábban is születtek kutatások azzal kapcsolatban, hogy a tejtermékek miként befolyásolják a testsúlyt és a testösszetételt, az eredmények nem voltak konzisztensek, így a téma összefoglalást igényelt.

Az iráni Élelmiszer-biztonsági Kutatóközpont és az Isfahani Orvosi Egyetem éppen ezért rendszerbe szedte és alaposan átvizsgálta a korábban közölt tudományos eredményeket. Publikációjuk 1960 és 2011 között létrejött hiteles vizsgálatok összefoglalása, mely kiterjed a tejtermékek súlyra, testzsírra, izomtömegre és derékbőségre gyakorolt hatására. 

Tejtermékek a fogyókúrához

A különbség aközött, hogy valaki fogyasztott-e a fogyókúra során tejtermékeket, vagy sem, négy hét után 0,61 kiló volt, ám előfordult, hogy a kutatók 1,29 kilóval több fogyást mértek. A tejet fogyasztók ráadásul 0,72 kilóval több zsírt veszítettek, miközben átlagosan 0,58 kiló plusz izmot is felszedtek a kontrollcsoporthoz képest. A derékbőség változása közt 2,19 centi volt a különbség. 

tej pohar

Azok, akik még nagyobb mennyiségű tejet fogyasztottak, átlagosan 1,29 vagy akár 1,98 kilóval több fogyást mértek, 1,11 kilóval több zsírt adtak le és 0,72 kilónyi extra izmot épített a szervezetük, míg a derekuk 2,43 centiméterrel lett karcsúbb a tejmentes étrendet követőkénél.

Az alcsoportok analízise kimutatta, hogy a tejtermékek megemelt bevitele magában nem eredményez fogyást, sőt, a további mutatókra sincs ilyen mértékben pozitív hatással. Ezzel szemben, ha a kalóriacsökkentett étrend tartalmaz tejtermékeket, az javítja a diéta eredményeit.

Miért jó tejtermékeket fogyasztani?

A tejtermékeket sokan inkább kerülik, vagy legfeljebb csak az alacsony zsírtartalmú változatokat engedélyezik maguknak a fogyókúra során. Valójában azonban ezek az ételek jelentős mennyiségű egészséges zsírral látnak el, ha alacsony zsírtartalmú, de nem zsírmentes változatban kerülnek bevitelre. Ez különösen a zsírban oldódó A-, E-, D-vitaminok bevitele szempontjából fontos, melyeket ezek egyébként tartalmaznak is. Érdemes ezért inkább néhány plusz kalóriát belekalkulálni az étrendbe, és nem zsírmentes tejtermékeket fogyasztani.

A tejtermékek emellett jelentős fehérjeforrások, így többségük hosszan laktat, ami nagy segítség a fogyókúrázóknak. Naponta érdemes 50-140 gramm fehérjét enni a fogyáshoz, melynek akár nagyobb része is származhat tejtermékekből. A fehérje megfelelő bevitele hozzájárul a hatékony és koplalásmentes diétához és az izomtömeg megőrzéséhez, fejlesztéséhez.

Sokan szintén tartanak a laktóztól, azaz a tejcukortól, amit minden tejtermék tartalmaz alapesetben. A szervezetben ezt a szénhidrátot a vékonybélben termelt laktáz enzim bontaná le, ám a laktózérzékenyek szervezete nem termel eleget. Éppen ezért a laktózmentes termékekhez laktáz enzimet adnak, mely lebontja a tejcukrot. A laktózmentes ételek fogyasztása éppen ezért nem segíti elő a diétát.

Még több étvágycsökkentő étel

A következő táplálékok nagyon magas rosttartalommal rendelkeznek, így hatékonyan csökkentik az étvágyat és tisztítják a bélrendszert. Ezeknek a bevitelére is figyelj a fogyókúrád során!

Ezt is szeretjük