Felpuffaszt a tej? Így készíts isteni laktózmentes tejeket házilag!
A haspuffadás egyik okát azonnal kiküszöbölheted!
- Ambróz Nóra
- 2016.04.20.
-
- címkék
Dia

Az alapreceptet legegyszerűbb a kókusztejen keresztül bemutatni. Ez nem azonos a kókuszdió belsejében megtalálható zsíros tejjel, hanem egy könnyebb, a mag ehető húsából kinyert folyadékról van szó.
A tej elkészítéséhez kókuszra és vízre lesz szükséged. A kókusz húsát áztasd be kétszer - ha hígabb tejet szeretnél, négyszer - annyi vízbe, mint amennyi a mag tömege, majd hagyd állni négy-nyolc órán keresztül, hogy megpuhuljon.
Ezt követően öntsd le róla a vizet, majd töltsd fel a kókuszt ugyanennyi tiszta vízzel, és turmixold össze őket. Az így kapott keveréket tedd sűrű szitába vagy egy a nedvességet áteresztő vászonba, és csorgasd át a vizet ezen keresztül egy másik tálba. Ezzel a módszerrel bármilyen magtej alapját elkészítheted.
Dia

Ha az előbbi módszerrel 2:1-es víz és mandula aránnyal készítesz tejet, akkor olyan italt kapsz, mely decinként körülbelül 24 kalóriát tartalmaz, ami nagyjából fele az 1,5%-os tehéntej kalóriatartalmának, és teljesen laktózmentes. A mandulatej emellett kalciumot és D-vitamint is tartalmaz - ha nem is annyit, mint a tehéntej, de sokat -, mely a csontok számára nélkülözhetetlen. A magtej glikémiás indexe alacsony, sőt, poharanként 1 gramm rostot tartalmaz, ami magasnak számít, így ideális fogyókúrázók számára.
Dia

A mogyorótej egyaránt készülhet török- vagy földimogyoróból, melyek a többi magtejhez képest viszonylag erős ízt adnak a víznek, így azok számára is megfelelő lehet, akik egyébként ezeket az italokat nem tartják elég édesnek. Különösen jó párosítás a mogyorótej és a zsírszegény kakaópor, ugyanis ezekből kalóriaszegény mogyorós forrócsokit csinálhatsz magadnak, ha a diéta alatt megkívánod az édeset.
Dia

Míg a gabonatejek - mint a szója-, zab- vagy rizstej - gyakran hígnak, íztelennek tűnnek, addig a magokból készült tejek - főként a kesudiótej - hasonlítanak a tehéntejre. A kesudiótej nemcsak káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaz, de a teltségérzetet is növeli. Zsírokban gazdag, de telítetlen zsírsavakban szegény, ráadásul semleges íze miatt levesekbe, palacsintába, sőt, akár a reggeli kávéba is jól illik.
Dia

Ha egzotikusabb ízekre vágysz, a tejet akár pekándióból is elkészítheted, sőt, ízesítheted az italt a tejbe áztatott datolyával. A további magokkal való kísérletezés során kipróbálhatod a diót vagy akár a pisztáciát is, míg ízesítésként mézet, nyírfacukrot, kakaót, vaníliát és fahéjat is adhatsz a tejekhez.