Íme, egy kalória- és szénhidrátmentes, természetes édesítő fogyókúrához
A sztívia bátran nevezhető a jövő természetes édesítőszerének.

Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sztíviát a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják édesítésre, Európában azonban csak az elmúlt néhány évben kezdett ismertté válni. A növény leveleiből készült kivonat akár háromszázszor erősebb lehet a cukornál, miközben egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot.

Az intenzív édességet biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben.

Sztívia: cukorbetegek is fogyaszthatják

A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. Por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában egyaránt kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják.

Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet, illetve az abból nyert édesítőket, a test nem nyer belőle kalóriát, és nincs hatással a vércukorszintre. Egészséges embereknek segíthet az ideális testsúly megőrzésében, de cukorbetegek és hipoglikémiás tünetekkel küzdők, valamint a fogyni vágyók is fogyaszthatják.

Néhány édesítővel ellentétben a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is használhatod. Egyetlen hátránya a túladagolás esetén jelentkező kesernyés íz, de ez a termék csomagolásán lévő adagolási javaslat betartásával elkerülhető.

Így használd és adagold!

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnéd helyettesíteni kedvenc receptedben, akkor érdemes előtte kísérletezni az adott sztíviakészítménnyel - figyelembe véve a csomagolásán lévő adagolási javaslatot. Sajnos általánosságban nem lehet meghatározni, hogy egyik és másik sztíviakészítmény mennyire édes. Mivel a sztíviapor akár háromszázszor édesebb lehet a cukornál, nagyon kis mennyiség szükséges belőle.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Egy evőkanál cukor körülbelül negyed teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például a kávédat vagy a teádat szeretnéd sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyél egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe, és öntsd olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatod. A sztíviát használhatod italok - kávé, tea, limonádé - édesítésére, helyettesíteted vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben.

Így helyettesítsd a cukrot!

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a dietetikus véleményét a sztíviáról és a nyírfacukorról.

2011-ben zöld utat kapott

2011 végén az Európai Bizottság engedélyezte a sztívia használatát élelmiszeripari termékekben, így zöld utat kapott a növény, és lehetővé vált, hogy az Európai Unió országaiban is bevezessék a sztíviával édesített termékeket. Hazánkban elsősorban bioboltokban vásárolhatsz ilyeneket.

Ezt is szeretjük