Ilyen színű ételeket egyél, ha fogyni szeretnél: 1 hetes mintaétrend a színdiétához
A színes ételek nemcsak az egészségnek, de a fogyásnak is jót tesznek.


- Kisimítják az apróbb ráncokat, megtisztítják a pórusokat: 7 arcápoló eszköz, ami szebbé teszi a bőrt »
- Energiát ad, mégsem hizlal, és tökéletesen helyettesíti az édességet: ínycsiklandó gyümölcspép, tele vitaminnal »
- Ezért ne feledkezz meg tavasszal a testradírozásról: nem csak az elhalt bőrt szedi le, sokkal több haszna van »
- Nyári Dia plasztikája után melltartós fotót posztolt: sokan dicsérik őszinteségéért
- Az auschwitzi nőgyógyász, aki Mengelétől mentette meg a várandós rabokat: döntése az élete végéig üldözte Gisella Perlt
- Melania Trump élete nagyon megváltozott, mióta nem first lady: bennfentesek kotyogták ki
- 100 kilós, 12 éves gyönyörű lányok: halálra etetik őket, mert úgy a szépek
- Kipucolják a májat, tartós fogyást okoznak, és nagyon finomak: 8 étel, amiből egyél többet
Ma már számtalan diéta és táplálkozási mód közül választhat az ember, persze ezek sikeressége sok mindentől függ: az elszántságtól, a leadni kívánt kilók számától, és attól, hogy sikerül-e megtalálnia az embernek a számára legmegfelelőbb módszert. Ami biztos, hogy a fogyás egyik kulcsa a rostokban gazdag táplálkozásban rejlik.
A gyümölcsökben, zöldségekben levő rostok nem csak azért hatásosak, mert sokáig eltelítenek, szinten tartják a vércukorszintet, és felpörgetik az anyagcserét, ami a pluszkilók leadásában segít. Emellett olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint segítenek abban, hogy elkerüld a kalóriacsökkentés miatt fellépő hiánybetegségeket.
Színdiéta egyhetes mintaétrenddel
A hétnapos színdiéta arra ösztönzi a követőjét, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, lehetőleg napi öt-hét alkalommal. Az ételek különböző színéhez különböző előnyöket társítanak. Az egyes élelmiszer-színcsoportok előnyeit dr. Julie Garden-Robinson élelmiszer- és táplálkozástudományi szakember tanulmányában ismerteti.

Fehér, piros és zöld ételek
A fehér ételek antroxantinokat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ide tartozik a karfiol, a gomba, a banán, a burgonya vagy a hagyma. A piros zöldségek és gyümölcsök, mint például az alma, cékla, cseresznye, pirospaprika, grépfrút, paradicsom, eper, málna vagy görögdinnye likopint tartalmaz - ez adja az ételek piros színét -, és megköti a szabad gyököket, mely fontos szerepet játszik a rák, a szívbetegség és a degeneratív idegrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A zöld ételek színét a klorofill adja, ami elősegíti a vörösvérsejtek termelődését: ennek fő feladata a sejtek oxigénnel történő ellátása, valamint az oxidatív folyamatok során keletkezett szén-dioxid eljuttatása a tüdőbe. Kálium- és K-vitamin-tartalmuk pedig a fogyásban is segítenek, előbbi vízhajtó tulajdonságáról ismert, utóbbi pedig segíti a máj méregtelenítő munkáját. A zöld színű ételekhez tartozik például a spenót, sóska, cukkini, zöldborsó, lime, uborka, brokkoli vagy az avokádó.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Narancsszínű, lila és sárga ételek
Ebbe a csoportba a sárga színű alma, a sárgabarack, a tök, az ananász, az édesburgonya, a kukorica vagy a mandarin tartozik. A sárgás-narancssárgás ételek karotinoidokat tartalmaznak, amelyek a vitaminokkal és ásványi anyagokkal komplex védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben. Legismertebb fajtájuk az alfa- és a béta-karotin, ami a látás, a bőrvédelem és az immunrendszer megerősítésében segít.
A lila ételek csoportjába tartozik a szeder, az áfonya, a szilva, a padlizsán, a lila hagyma, a lila krumpli, a lila karfiol vagy a mazsola. Ezek az ételek antocianinokat - antioxidánsokat - tartalmaznak, rostjaik révén pedig biztosítják a megfelelő emésztést.

Heti mintaétrend
Bár minden nap egy színt jelöl, az első fehéret, a második nap pirosat, a harmadik zöldet, a negyedik narancssárgát, az ötödik lilát, a hatodik sárgát, dr. Julie Garden-Robinson szerint a színek minden nap kombinálhatóak, így a különböző színű ételek különböző táplálkozási előnyökkel járhatnak. Más ételekkel is kiegészíthető az étrend a tápanyaghiány elkerülése végett, de a diéta lényege, hogy a napi menü nagyrészt zöldségekből, gyümölcsökből álljon.
Hétfő: fehér
Reggeli: zabpehely alacsony zsírtartalmú tejjel, banánkarikákkal.
Ebéd: gombakrémleves, pulykamellcsíkok parmezánnal, karfiolpürével.
Vacsora: marhaszelet fehér burgonyával.
Nass: egy marék kókuszchipsz, frissen facsart narancslé vagy tejberizs.
Kedd: piros
Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér eperdzsemmel, piros bogyós teával.
Ebéd: céklakrémleves Graham-kenyérrel, paradicsomos káposzta.
Vacsora: mozzarella caprese.
Nass: piros bogyós gyümölcsök.

Szerda: zöld
Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér avokádókrémmel, uborkaszeletekkel, zöld teával.
Ebéd: brokkolikrémleves, sóskafőzelék főtt tojással.
Vacsora: cukkinitészta pesztóval, csirkemellkockákkal.
Nass: zöld alma, kivi vagy egy marék pisztácia.
Csütörtök: narancssárga
Reggeli: frissen facsart narancslé, natúr joghurt vagy túró aszalt barackkal.
Ebéd: répakrémleves, rakott édesburgonya.
Vacsora: grillezett lazac sütőtökpürével.

Nass: mandarin, narancs.
Péntek: lila
Reggeli: zabpehely zsírszegény tejjel, áfonyával és mazsolával.
Ebéd: töltött padlizsán darált hússal.
Vacsora: lila hagymás vesebabsaláta.
Nass: lila szőlő, szilva.
Szombat: sárga
Reggeli: zabpehely sárga almával, citromos víz.
Ebéd: tortilla csirkemellel, ananásszal, kukoricával.
Vacsora: tejszínes-citromos tészta.
Nass: ananász, sárga alma.

Vasárnap:
Vasárnap kedvedre variálhatod a színeket. Ehhez mutatjuk a mintaétrendet:
Reggeli: zabpehely mazsolával, alacsony zsírtartalmú tejjel, vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítós málnadzsemmel, narancslével.
Ebéd: zöldségleves, sült marhahús zöldsalátával, paradicsommal, bébirépával.
Vacsora: grillezett csirkemell vadrizzsel, párolt brokkolival, epres spenótsalátával.
Nass: alma, banán.
10 hetes alakformáló edzésterv otthonra
A zsírégetés záloga a kardioedzés, de erősítő, izomépítő gyakorlatokat is érdemes beiktatni heti rendszerességgel, hiszen az izomtömeg fejlesztése és megtartása nagy szerepet játszik a zsírégetésben és később a visszahízás megelőzésében is.
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!