5 megdöbbentő tény a szénhidrátszegény diétáról
Ne próbáld ki!
A gyors fogyás reményében sokan próbálják ki a szénhidrátszegény diétát. Te semmiképp se tedd!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tested a lehető legtökéletesebb szerkezet, így ha megadsz neki mindent, amire szüksége van, valamint ellátod a megfelelő minőségű és összetételű üzemanyaggal, minden esélyed meglesz rá, hogy hosszú-hosszú évekig zavartalanul működjön. Az emberi természet azonban hajlamos arra, hogy megfeledkezzen a megfelelő karbantartásról, illetve akarva-akaratlanul is olyan károkat okozzon, melyek akár visszafordíthatatlanok is lehetnek. Ilyenek többek közt a szénhidrátszegény diéta következményei.

Sajnos nagyon sok fogyókúrás módszer épít egy-egy létfontosságú tápanyag megvonására ahelyett, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítására helyezné a hangsúlyt.

A szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok hiánya pedig nemcsak, hogy nem vezet súlyvesztéshez, de hosszútávon komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Az egyik legnépszerűbb, csökkentett tápanyagtartalomra építő módszert az úgynevezett low carb, vagyis csökkentett szénhidráttartalmú diéták jelentik. Amellett, hogy a minőségi tápanyagok egyensúlya nélkülözhetetlen a fogyáshoz, íme, öt jó ok, miért ne próbáld ki őket!

1. Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladások egyik legfájdalmasabb formája, a köszvény többek közt a szervezet magas húgysavszintje következtében alakul ki - a felesleges húgysav az ízületekben kristályosodik ki, ami gyulladással és erős fájdalommal jár. A húgysavról azonban tudni kell, hogy a szervezet fehérje-anyagcseréjének végterméke, ami a túlzott fehérjefogyasztásnak köszönhetően halmozódik fel, és kerül az ízületekbe. A megfelelő fehérjefogyasztás természetesen nélkülözhetetlen tested egészséges működéséhez, illetve a fogyás során fellépő izomveszteség elkerüléséhez, azonban, ha a szénhidrátban szegény, de fehérjében túlságosan is gazdag diétával felborítod a tápanyagegyensúlyt, az legalább olyan káros, mint egy fehérjében szegény diéta.

2. Emésztési rendellenességek

Az emésztés egészséges működéséhez, illetve a salakanyagok megfelelő ütemű kiürítéséhez rostokra van szükséged.

Az oldhatatlan rostok serkentik az emésztést, és a szervezet méregtelenítésében is segítenek, az emészthető rostok pedig többek között a koleszterinszint csökkentéséhez járulnak hozzá.

Egy szénhidrátszegény diéta nem biztosítja az optimális rostbevitelt, ami többek közt emésztési rendellenességekhez, székrekedéshez, illetve a felhalmozódó salakanyagok miatt hosszútávon akár a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. Étrendedből mindezek miatt semmiképp se hagyd ki a teljes kiőrlésű gabonákat, a zöldségeket és gyümölcsöket, illetve a hüvelyes növényeket.

3. Vesekő

A vesekő többek közt szintén a húgysav, de legfőképp a kalcium kikristályosodása által alakul ki. Annak ellenére, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez, túlzott bevitele és felszívódása sem előnyös, amit azonban könnyedén megakadályozhatsz a rostokban gazdag táplálkozással. Az oldhatatlan rostok ugyanis - melyek a szénhidrátokban, például a zöldségekben, a gyümölcsökben és a gabonákban találhatóak meg - a bélrendszerben magukhoz vonják a felesleges kalciumot, ami így nem a vizeletbe kerül - ezzel vesekövet okozva -, hanem a szilárd salakanyagokkal együtt távozik a szervezetből. A dietetikusok szerint többek közt ezért is szükséges naponta legalább 30 g rostot bevinni a szervezetbe.

4. Szív- és érrendszeri betegségek

A kutatók szerint a szénhidrátszegény, illetve túlzott fehérjetartalmú diéta hosszútávon megemelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ez egyrészt a magas koleszterinszintnek köszönhető, amihez a nagymennyiségű zsírt és fehérjét tartalmazó állati eredetű táplálékok túlzott fogyasztása, illetve az elégtelen rostbevitel is hozzájárul. Mindez a szervezet elsavasodásához, illetve az artériák elmeszesedéséhez is vezethet. Mindemellett a fehérjefogyasztást sem lehet elhanyagolni, így a lényeg ebben az esetben is az egyensúly: egészséged és karcsúságod megőrzése érdekében napi étrended 30%-ban fehérjét, 50%-ban magas rosttartalmú szénhidrátot, 20%-ban pedig zsírt tartalmazzon.

5. Rossz szellemi és fizikai teljesítmény

A szénhidrát az izmok és az agy üzemanyaga, hiánya épp ezért fáradtsághoz, kimerültséghez, hangulatingadozásokhoz és ingerlékenységhez vezethet. A szénhidráthiány az izmokat erőtlenné, az agyat pedig tompává teszi. Épp ezért fontos, hogy étrended 50%-át szénhidrátok alkossák, azonban kizárólag jő minőségű és magas rosttartalmú táplálékok, többek közt zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabona. A finomított szénhidrát-alapú termékekkel szemben mindezek vércukor-ingadozást sem okoznak, így segítségükkel egész nap energikusnak és jóllakottnak érezheted magad.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük