Megvan az ok, miért nem bírsz ki kenyér nélkül egy napot sem
Ez a szénhidrátfüggőség
Gondolnád, hogy főleg a stressz hatására falod a szénhidrátot?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illatozó friss kenyér vagy egy tál gőzölgő paradicsomos-sajtos spagetti olyan étel, melynek legtöbben nehezen tudnak ellenállni.

Pedig ezek a szénhidrátban gazdag táplálékok nagyban megnehezítik a fogyókúrádat. Miért kívánja őket mégis a szervezet?

Feszültség okozta szénhidrátéhség

A stresszes vagy feszült emberek a kenyér, a rizs és a tészta illata, állaga, íze és elválaszthatatlan hangulatmódosító tulajdonságai miatt sóvárognak legtöbbször.

A keményítő utáni sóvárgással kapcsolatos, háttérben meghúzódó alapvető érzés a félelem és a feszültség. A Rockefeller Egyetemen dolgozó kutató, dr. Sarah Leibowitz felfedezte, hogy a kortizol - mely tartós stresszhatás következtében termelődik - megmagyarázza a feszültség és a szénhidrátok közötti kapcsolatot. A mechanizmus a következőképpen működik.

  • Ha feszültté válsz, tested úgy érzékeli, veszélyben vagy, és esetleg fájdalomcsillapításra lesz szükség.
  • A mellékvesekéreg kortizoltöbbletet termel, hogy érzéstelenítsen minden fájdalmat.
  • A kortizol viszont egy az Y-neuropeptid nevű agyi vegyület termelését serkenti. Ez a vegyület a szénhidrát utáni sóvárgás be- és kikapcsolásának egyik fő tényezője.
  • A többlet Y-neuropeptid szénhidrát utáni sóvárgást vált ki.
  • Ha e sóvárgásra reagálva eszel, akkor hajlamossá válsz az elhízásra. Az Y-neuropeptid és a kortizol hatására ráadásul a szervezet tartalékoló üzemmódra kapcsol, így nehezen számolhatod fel a zsírraktárakat.

Így küzdj a szénhidrátéhség ellen!

Figyelj a glikémiás indexre!

A glikémiás index fogalma nem ismeretlen a cukorbetegek és fogyni vágyók körében. Az emésztés során a szervezet a táplálékban lévő szénhidrátokat glükózra, vagyis szőlőcukorra bontja. Ez a vér útján eljut a sejtekhez, ebből nyernek energiát az izmok, a maradékot pedig a máj, illetve zsírsejtek tárolják.

Egy táplálék glikémiás indexe azt mutatja meg, hogy a szervezetbe bekerülve mennyire emeli meg a vércukorszintet. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintedet, a benne lévő szénhidrátok annál lassabban szívódnak fel. Ezek a táplálékok hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak, a fogyókúra szempontjából előnyösebbek.

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Mozogj!

Részben azért sóvárogsz a szénhidrát után, mert a szervezeted szerotoninszintje alacsony. Ez a vegyület hatással van többek között a mindenkori közérzetedre, hangulatodra - amennyiben nem termelődik belőle elegendő, fásultnak, levertnek érezheted magad. Számos kutatás bizonyította azonban, hogy a mozgás fokozza a szerotonintermelést. További cikkünkből további információkat szerezhetsz a mozgás és az éhség közötti összefüggésekről.

Cikkünk megírásában Doreen Virtue Szüntelen éhség című könyve segített.

Az ételek utáni sóvárgás nem azt jelenti, hogy valami baj van veled, inkább azt mutatja, hogy az étvágyad pontosan a terv szerint működik. Az a feladata, hogy figyelmeztessen a spirituális és érzelmi üzemanyag kifogyására, vészjelzése szerint több lelki nyugalomra van szükséged. Ha az étvágyad irányíthatatlanná válik, annak mindig az az oka, hogy energikusabbnak akarod érezni magad, szeretnél jobban ellazulni, vagy azt akarod, hogy jobb legyen a hangulatod.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Kedvezményes ára 2 468 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük