A fogyás legfőbb akadálya a szénhidrát? Íme, az igazság!
Tényleg száműznöd kell a szénhidrátokat, ha fogyni akarsz? Szakértők körüljárták a kérdést.

- 5 ruhakombináció, ami a 2000-es évek elején menő volt, de ma már kicsit sem sikkes: még jó, hogy nem mindent melegít fel a retró divat »
- Nincs 160 centi, de zseniálisan variálja a divatos fazonokat: ha így öltözöl, a bő ruhák sem nyomják össze az alakod »
- 6 zsírégető fűszer, ami hatékonyan segíti a fogyást: alaposan felpörgetik a lelassult anyagcserét »

- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- Hajdú Pétert kirakták a Szigeten az RTL VIP-ból: Sebestyén Balázs kotyogta ki
- Ha erről a telefonszámról hívnak, tilos felvenni! Így dolgoznak a csalók az OTP nevében
- 5 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki - Hány igen válaszod lett?
- Ő Kapócs Zsóka párja: először szerepelnek közös fotón
A szénhidrát és a szénhidrátfogyasztás kérdése borzasztó vitatott napjainkban. Vannak, akik a fogyás legfőbb akadályaként tekintenek rá, és vannak, akik ezzel egyáltalán nem értenek egyet. Az igazság, mint mindig, most is a kettő közt található. A karcsúság pedig attól függ, jól eszed-e a szénhidrátokat. Az authoritynutrition.com cikkében szakértő járta körül a témát.
Mik azok a szénhidrátok?
A szénhidrát a három makrotápanyag egyike a zsír és a fehérje mellett, a szénhidrátok pedig három csoportra bonthatóak: cukorra, keményítőre és rostra. A táplálkozásban betöltött szerepük az energiatermelés, a legtöbb szénhidrát glükózra bomlik, amit a test energiaként hasznosít.
Előfordulhat azonban az is, hogy kevés energiafelhasználás esetén - ilyen például a mozgásszegény életmód - a többlet szénhidrát a szervezetben zsírrá alakul, és lerakódik a lehetséges későbbi felhasználás érdekében. Ha azonban ez nem következik be, viszont folyamatos a bevitel, az túlsúlyhoz vezet. A kivételt ebben a rostok képezik, amelyek nem nyújtanak közvetlen energiát, viszont, mivel a szervezet nem képes a teljes megemésztésükre, nem is rakódnak le, hanem távoznak a testből.
Egyszerű és összetett szénhidrátok
A legfontosabb különbség a két típus közt, hogy míg az egyszerű szénhidrátokat a szervezet könnyen megemészti, és energiává, illetve többlet esetén zsírrá alakítja, addig az összetett szénhidrátok megemésztése nagyobb energiabefektetést igényel tőle. Így azok lassabban emelik a vércukor szintjét, és tovább biztosítják a jóllakottság érzetét.
Nagyon leegyszerűsítve: az egyszerű szénhidrátok jelentenek veszélyforrást a plusz kilók lerakódása szempontjából, míg összetett társaik valóban hasznosuló energiát adnak a testnek. Ezekről korábbi írásunkban bővebben is olvashatsz.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrend hatékonysága
Míg korábban a zsír kiiktatására esküdtek a szakértők, manapság már inkább az alacsony szénhidráttartalmú diéta örvend népszerűségnek. Nem véletlenül: kutatásokkal is bizonyították annak hatékonyságát a súlyvesztés érdekében.
A szénhidrát nem az ördögtől való
Az emberek már évezredekkel ezelőtt fogyasztottak szénhidrátokat, a kóros túlsúly, illetve az ahhoz köthető betegségek megjelenése mégis csak a múlt század második felétől jellemző. Ezt a szakértők a feldolgozott, illetve hozzáadott, felesleges cukrot tartalmazó ételek elterjedésének tulajdonítják. A szénhidrátok ugyanis szükségesek a szervezet számára, azonban minél feldolgozatlanabb, finomítatlan formában.
Ha zöldségeket, alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat és hüvelyeseket választasz, kerülöd a feldolgozott élelmiszereket, finomított szénhidrátokat tartalmazó termékeket, illetve a cukrot, megelőzhető a túlsúly kialakulása. Mindez anélkül, hogy teljes egészében kiiktatnád a szénhidrátokat.