A szaunázás tényleg segít a fogyásban? Utánajártunk, hogyan hat a szervezetre

Ha már úgy izzad az ember, úgy kalapál a szíve, és kapkodja a levegőt, mintha edzene, miért ne lehetne, hogy közben tényleg égeti a zsírt? Íme a tudományos válasz.

szauna nyitókép 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szaunázás során állandó izzadás közepette lehet relaxálni, összpontosítani a forróságra és a belső gondolatokra, de a nagy kérdés még mindig sokakat mozgat: tényleg segít a fogyásban?

A kutatók több ízben tanulmányozták az emberi test reakcióját a hőhatásokra, és van egy jó hírünk azoknak, akik szeretnek a melegben ücsörögni.

Miért és hogyan segíti a szauna a fogyást?

Kutatás bizonyította, hogy szaunázás közben tényleg történik némi súlyvesztés, mely nők esetében magasabb, mint a férfiaknál. Ez a  fogyás felgyülemlett víz leadásának köszönhető, ami izzadság formájában távozik. A dehidratáltság elkerülése végett azonban ezt pótolni kell. Így bár pillanatnyilag nincs fogyás, hosszabb távon a hőség mégis jó. Az izzadás ugyanis segít abban, hogy a testben, nyirokszövetekben megrekedt folyadék távozzon, ez pedig akár kilókban is mérhető változást jelent, a sziluettről nem is beszélve. 

szauna..
Fotó: Getty Images Hungary

A szaunázás felpörgeti az anyagcserét, mivel hő hatására a szívverés olyan lesz, mint edzés közben, ami plusz kalóriaégetést eredményez ahhoz képest, mintha valaki csak egy szobahőmérsékletű helyen ülne. A gyors anyagcserének, ami nem keverendő össze az emésztéssel, magasabb az alap kalóriaigénye, tehát a rendszeres szaunázás hosszú távon is segít a több energia elégetésében.

A szaunázás jót tesz a vérkeringésnek is, különösen, ha hidegvizes zuhannyal vagy merüléssel kombinálják. Így erősödnek az érfalak is, fokozódik a nyirokkeringés, ami a narancsbőr eltüntetésében is segít. 

Az infraszauna picit másképpen működik. Míg a szaunában a bőrfelület forrósodik át, az infrakabinban belülről melegszik a bőr, így hatékonyabb a méregtelenítés is. Az infraszauna nyugtatja a testet, használata bizonyítottan csökkenti a stressz szintet, amit az elhízás egyik okaként tartanak számon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hogyan kell helyesen szaunázni?

A száraz, finn szaunát 12-20 percen át javasolt használni, két-három körben. Kezdőként egyszer 10 perc is megterhelő lehet, nem is szabad erőltetni, de a szervezet hamar hozzászokik majd. A szaunázást mindig kövesse zuhany, lehetőleg hideg vízzel, de feketeövesek a merülőmedencét használják. A pihenőidőben, ami a két szaunázás között legalább 20 perc legyen, fogyassz minél több vizet. Ahhoz, hogy az infraszauna kifejthesse hatását legalább 30-40 perc szükséges, de ez sokak számára könnyebb, mert nincs akkora hőség. Az infraszaunázást követően közvetlenül nem ajánlott a hideg zuhany, az a jó, ha a bőr belül lassan hűl le.

szauass
Fotó: serezniy / Getty Images Hungary

A szaunázás számos pozitív hatásával valóban támogatja a fogyókúrát. Bár hatása nem összemérhető a rendszeres edzések és a helyes táplálkozás kombinációjával, de tökéletes kiegészítőjük lehet, főleg rendszeresen. A fogyókúra kezdetekor nagyban segíthet a felgyülemlett víz leadásában, és akkor is jól jön, ha megtorpant a fogyás. 

A leggazdagabbak kiváltsága: panorámaszaunák, amik túltesznek minden képzeleten

Ezekben a négy- vagy ötcsillagos hotelekben tudják, hogyan kell berendezni a wellnesst! Aki nem bírja a forróságot, az is elnyúlna ezekben a szaunákban, miközben a végtelen tájban gyönyörködik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük