Csak heti 2 napot kell fogyókúráznod! Működik az őrült diéta?
A szakaszos böjt elvén alapuló 5:2 diéta nem kifejezetten egészséges. Tudd meg, mi a baj vele!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A The Fast Diet - vagyis Gyors diéta - című könyv 2013 januárjában jelent meg Nagy-Britanniában, és rövid idő alatt bestseller lett belőle.

A könyv írói, Dr. Michael Mosley és Mimi Spencer a szakaszos böjt fogyasztó hatására építik 5:2 diéta néven elhíresült, vitatott módszerüket.

5:2 diéta

A diéta lényege, hogy a hét öt napján gyakorlatilag étrendi megkötés nélkül fogyaszthatsz bármit - tehát akár édességet, hamburgert, cukrot is -, mindössze arra kell ügyelned, hogy a napi kalóriaadagod ne haladja meg a 2000 kcal-t. A hét fennmaradó két napján azonban böjt következik, napi mindössze 500 kcal energiabevitellel. A jó hír, hogy nem muszáj két egymás követő napra beiktatnod a böjtöt.

Tényleg fogyaszt?

Az International Journal of Obesity című szaklapban már 2011-ben publikáltak egy olyan kutatást, mely a szakaszos böjt és a folyamatos kalóriacsökkentés fogyasztó hatását vetette össze. A hat hónapon át tartó vizsgálat során mindkét csoport tagjai átlag hat kilogrammot fogytak fél év alatt. Vagyis, bár az 5:2 diéta segítségével fogyhatsz, nem többet, mint egy hagyományos - jóval egészségesebb - diétás étrend segítségével.

Az 5:2 diéta veszélyei

Mit is eszel?

Nem kell dietetikusnak lenned ahhoz, hogy belásd, abból adódóan, hogy a diéta csupán a kalóriabevitel mennyiségét határozza meg, az elfogyasztott ételek minőségéről hallgat, nem kifejezetten egészséges étrendről van szó. A napi 2000 kcal összeállhat akár négy hamburgerből vagy egy óriás pizzából is.

Éhezés utáni zabálás

Szervezetedben a kiegyensúlyozott inzulinszint garantálja, hogy elkerüld a farkaséhség kialakulását, ezáltal a hirtelen felindulásból elkövetett nagy zabálásokat is. Ehhez azonban az szükséges, hogy naponta ötször egyél kis adagokban.

Az 5:2 diéta böjtnapjait követő reggeleken inzulinszinted olyan alacsonyan lesz, hogy szinte biztosan kifosztod majd a hűtőt, és, mivel nincs olyan étel, amit nem ehetsz, vélhetően valamilyen mogyorókrémes kenyér-szerű kalóriabombát választasz majd. Ez a fajta táplálkozási mód azonban számos egészségügyi probléma - többek között az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség - kialakulását segíti elő.

A szakértő véleménye az 5:2 diétáról

Megkérdeztük a témában Dr. Csiszár Miklóst, a Naturwell Központ sebész, életmód-tanácsadóját. Mint mondta, életmódváltás nélkül nem lehet lefogyni. Változtatni kell, de, hogy kinek mit és hogyan, az egyénenként eltérő.

- A jövőben is számos diétás trükk fog megjelenni, melyek közül egyik sem működik majd hosszútávon, ha a túlsúlyos emberek nem hajlandók változtatni az életvitelükön és a hozzáállásukon. Ezek a diéták az emberek lustaságát, kényelmét használják ki, nagyon sikeresen. Amíg nem változtatsz a hozzáállásodon, mindig be lehet ugratni egy-egy újabb diétatípussal, jó példa erre az 5:2. Ha öt napig bármit lehet enni, az már eleve hibás alapelv, amiről nincs mit beszélni. Olyan, mintha dohányoznál öt napig, aztán két napig C-vitaminnal próbálod helyretenni, amit egyébként már nem lehet.

Ezt is szeretjük