Mi történik a testeddel, ha 3 hónapig kihagyod a reggelit? A szakaszos böjt hatása

A jógaoktató és amerikai újságírónő, Jenny Sugar megosztotta tapasztalatait a szakaszos böjttel kapcsolatban.

GettyImages-1211963249
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy gondolják, ha kihagynak egy étkezést, például a reggelit, azzal könnyebben mennek majd le a pluszkilók, hiszen ezáltal rengeteg felesleges kalóriától megszabadulnak. A reggeli kihagyása ugyanakkor a szakértők szerint az egész napi étkezésre rányomja a bélyegét, a leesett vércukorszint amellett, hogy rosszulléttel, émelygéssel társul, a hirtelen és intenzíven rád törő farkaséhség miatt sokkal többet szeretnél enni napközben, mint amennyire valójában szükséged van.

Jenny Sugar jógaoktató és újságírónő egy érdekes kísérletben vett részt, kipróbálta, mi történik akkor, ha három hónapig nem reggelizik. A fiatal nő az időszakos böjtöt - intermitten fasting - próbálta ki, pontosabban a 16:8 diétát, aminek lényege, hogy egy adott nap során bizonyos óraszámban korlátozza az étkezéseket, az azon kívül eső időszakban pedig nem vesz magához kalóriát. Ebben az esetben 16 órát böjtöl, és nyolcban eszik.

Az időszakos böjt

Jenny esetében a 16:8 diéta úgy nézett ki, hogy este 8-kor fejezte be az utolsó étkezést, és másnap reggel 11-ig nem evett. Ez azt jelentette, hogy a reggelit kihagyta a napi étkezéseiből, mellette pedig crossfit órákat vett. Azt tapasztalta, hogy 12 hét után sokkal laposabb lett a hasa, és több a testtömege, amit izmok formájában sikerült felépítenie. Ugyan a kalóriamegvonás miatt a szakaszos böjt természetesen fogyaszt, azonban ez az étrend nem való mindenkinek, hiszen komoly elszántság, lemondás és mértékletesség kell hozzá, így hosszú ideig nem is tartható.

Jenny is egy ideig tudta tartani a komoly diétát, és az sem könnyítette meg a helyzetét, hogy családja van, a gyermekeknek pedig minden reggel készítette a finomságokat, noha ő azokból nem ehetett. Bár a 12 hét alatt sikerült pár kilótól megszabadulnia, és saját bevallása szerint energikusabb lett, de egy idő után átállt arra, hogy a napi egy étkezés kihagyásával és az edzéssel annyi kalóriát égetett, ami még nagyobb éhségérzetbe csapott át, így a nap többi étkezésével és a vacsorával próbálta kompenzálni a reggeli kimaradását, ezáltal napközben több kalóriát fogyasztott, ami miatt puffadt, és a reggeli edzéseket sem sikerült egy idő után éhesen, üres gyomorral és alacsony vércukorszinttel kezdenie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Pár hónap után Jenny átállt arra, hogy a reggeli elhagyása helyett az esti vacsorát iktatja ki az étrendjéből, és az időszakos böjt egy másik formáját próbálja ki: reggel 9-től 4-ig fogyasztotta el a napi kalóriaadagját három étkezésre lebontva, délután négytől azonban semmit sem evett.

Elárulta, hogy hiába tartotta a lépést az edzésekkel és a szakaszos böjttel, a nap során próbálta pótolni az elvesztett kalóriákat, így gyakran túlevésbe csapott át a diétája, és pár pluszkilót is felszedett.

- Éjszaka az éhségérzettől alig tudtam aludni, igaz, sokkal laposabb hassal keltem, és a vacsora kihagyása miatt puffadni sem puffadtam. Ugyanakkor az éhség megnehezítette az első, 5:45-ös crossfitórámat is, nem tudtam úgy teljesíteni, mint ahogy szerettem volna - mondta a Yahoo.com-nak.

Kétgyermekes édesanyaként az is nehézség volt számára, hogy a családnak mindig meleg ételt főzött, ő azonban nem ehetett a finomságból, csak nézte őket. Azt mondja, lelkileg sokkal megterhelőbb volt számára a vacsora kihagyása a reggelinél.

Jenny tanácsa az, hogy az időszakos böjtnél nagyon lényeges, hogy összeegyeztethető legyen az adott személy életvitelével, passzoljon a mindennapjaiba. A szakaszos böjtölés elkezdése előtt mindenképpen fontos konzultálni a háziorvossal, mert az étkezések kihagyása és a kalóriák ilyen szigorú megvonása számos beteg ember számára lehet egyenesen veszélyes.

A vertikális étrend szabályai és hatásai

A vertikális étrend optimalizálja a bél egészségét, javítja a sportolók energiáját, állóképességét.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük