Szakaszos böjt: csak egy új név arra, ha nem reggelizel, vagy tényleg használ?
A szakaszos böjt nem véletlenül egyike a világ legnépszerűbb fogyókúrás módszereinek.

szakaszos-bojt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakaszos böjt egyike a világ legnépszerűbb fogyókúrás és életvezetési módszereinek. A lényege, hogy a napok egy bizonyos szakában böjtölni kell, és a népszerűsége abban rejlik, hogy nem kapcsolódik hozzá hosszú tiltólista, sem ajánlás azzal kapcsolatban, mit lehet enni.

A böjtölés természetes dolog az emberek és az állatok számára, bár többnyire olyankor történik, amikor valami betegség miatt kímélni szeretnék az emésztőrendszerüket. Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy a szervezet képes bizonyos időn át kezelni a böjtidőszakokat. Végső soron az is egyfajta böjt, amikor alszunk, hiszen ilyenkor sem jut a szervezet táplálékhoz nyolc-tíz órán át.

Hogy működik a szakaszos böjt?

A testben számtalan folyamat játszódik le, amikor az ember hosszabb ideig nem eszik, ahhoz, hogy a test megfelelően működjön az ételmentes időszak alatt. Hormonális változások indulnak be, a növekedési hormon kibocsátása például akár ötszörös is lehet, amitől könnyebbé válik az izomnövelés és a zsírvesztés. Az inzulinérzékenység is javul, és drasztikusan csökken a vércukorszint. Ezzel is hozzáférhetővé válik a raktározott zsír. Egyidejűleg nő a norepinefrin nevű zsírégető hormon kibocsátása is. Ezeknek a változásoknak köszönhetően az anyagcsere mértéke akár 3,6-14%-kal is növekedhet.

fogyás fogyókúra nő mérleg

Sokan azért kezdenek böjtölni, hogy fogyjanak vele, ugyanis nem meglepő módon a rövidebb étkezési idő azzal jár, hogy könnyebb visszafogni a kalóriákat. De nemcsak ezáltal járul hozzá a szakaszos böjt a súlyvesztéshez. Egy 2014-es átfogó tanulmány azt találta, hogy ez az étkezési módszer 3-8%-os súlyvesztést okozott azoknál, akik 3-24 hétig kitartóan követték. Egy másik kutatás pedig arra világít rá, hogy ez a diéta jelentősen kevesebb izomveszteséggel jár, mint az általános, csak kalóriamegszorításon alapuló fogyókúrák.

Számtalan böjtölési módszer létezik, mindegyik evős és koplalós időszakokra osztja a napokat. Az alábbi három talán a legnépszerűbb.

  • A 16/8 módszer: abból áll, hogy az ember megnyújtja kicsit az éjszakai nemevést, tehát késő este már nem eszik, és kihagyja a reggelit. A napot délben kezdi, és csak este 8-ig eszik, így egy 16 órás koplalós és egy 8 órás evős időszak váltogatja egymást.
  • Eat-stop-eat: a lényege, hogy heti egyszer vagy legfeljebb kétszer a diétázó 24 órán át nem eszik. Ez a 24 óra azonban egyik ebédidőtől a másikig tart.
  • 5:2 diéta: a lényege, hogy a héten két napig csak 500-600 kalóriát fogyaszt a böjtölő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A koplalós időszakban nem lehet ételt fogyasztani, szabad viszont teát, kávét, vizet és más kalóriát nem tartalmazó italokat inni, tehát nem kell azért mindenről lemondani. Egyéb ételekkel kapcsolatos megkötés elvileg nincsen, de természetesen azoknak, akik rendesen fogyni szeretnének, ajánlott rostokban és fehérjében gazdag, teljes és természetes ételeket fogyasztaniuk. A szakaszos böjt a hamburgerevésen és a fagyin nem segít.

Fontos megjegyezni, hogy azoknál, akik lavinaevéssel vagy falási rohamokkal küzdenek, a hosszabb koplalós időszakok kiválthatnak túlevést, ezért nem biztos, hogy számukra ez a legmegfelelőbb módszer.

Nyolc étel, ami kipárnázza a pocakot

Ha valaki fogyókúrázik, azért nem ehet bármit, még akkor sem, ha a szakaszos böjtnek nincsenek tiltólistás fogásai. Vannak ugyanis bizonyos ételek, melyek kifejezetten hozzájárulnak a hurkák kialakulásához. Ezeket érdemes elkerülni, ha lapos hasat szeretne az ember.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük