400 kalóriát is elégethetsz ezzel a nyári sporttal: a SUP-evezés 7 áldásos hatása
A SUP-evezés igazi erősítő edzésnek felel meg, amit ráadásul a szabadban, gyönyörű környezetben lehet tölteni.

GettyImages-675298040
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a SUP, azaz a Stand Up Paddle, amely a vízi sportok szerelmeseinek kedvez. A SUP-edzés deszkán való evezést jelent, és egy olyan komplex mozgásformát foglal magába, amely a test minden porcikáját megmozgatja.

Ma már egyre többen próbálják ki és szeretik meg ez a kardiojellegű mozgásformát, nem csoda: az evezés igazi erősítő edzésnek felel meg, amit ráadásul a szabadban, gyönyörű környezetben lehet tölteni.

Miért éri meg SUP-ozni?

A SUP-on való állva evezés a teljes testet átmozgató, erőnlétet, álló- és koncentrációképességet, valamint egyensúlyérzéket fejlesztő edzés, amelyet ráadásul a szabadban, a vízen lehet űzni.

GettyImages-855450358

Jót tesz a gerincnek, és kíméli az ízületeket

A folyamatos egyensúlyozás a törzs és a gerinc tartóizmait erősíti, így a sok ülőmunkát végzőknek is kifejezetten ajánlott. A törzs mellett a karizmok is dolgoznak evezés közben, az egyensúly megtartásával pedig a lábak kapnak hangsúlyos szerepet, így elmondható, hogy egy kiadós SUP-edzéssel minden porcikádat alaposan átmozgathatod, miközben a vízen való ringatózás során az ízületeket is kíméled.

Rengeteg kalóriát éget

Az intenzív evezés magasabb pulzusszámot eredményez, így gyorsabban égeti a kalóriákat is. Az, hogy mennyi kalória égethető el ezzel a mozgásformával, az nagyban függ az intenzitástól. Egy könnyű, nyugodt evezés alkalmával 300-400 kalóriát, de egy SUP-versenyzés során 750-1000 kalóriát is el lehet égetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Növeli az állóképességet és az erőnlétet

A SUP-deszkát nem csak evezésre használhatod. Jógázhatsz vagy pilatesgyakorlatokat is végezhetsz rajta, az alattad ringó deszka pedig arra ösztönöz, hogy koncentráltabban figyelj a testedre a gyakorlatok elvégzése során. Akár evezésről van szó, akár jógagyakorlatokról, a SUP nemcsak a koncentrációképességet, de az erőnlétet, valamint az állóképességet is növeli.

Összekovácsolja a csapatot, és remek stresszűző

Lehetőség van egyéni és csoportos evezésre is, utóbbi remek szórakozást is nyújt, ahol együtt tölthetitek a napot a vízen. A SUP-ozás emellett jótékonyan hat az idegrendszerre, a gyönyörű táj, a természet és a víz közelsége megnyugtat és kikapcsol, így relaxáló hatású. 

GettyImages-577941008

Hogyan kezdj neki?

Első alkalommal mindenképpen egy stabil, nagy térfogatú deszkát érdemes választani. Az első percekben helyezkedj el térdelő pozícióban, amíg megszokod a víz ringatását, így egyszerűbb az egyensúlyozás, valamint jobban tudsz koncentrálni az evezés technikájára is. Óvatosan állj fel úgy, hogy az evezőlapátot először keresztbe fekteted a deszkán, majd megfogod mindkét kezeddel tartva vízszintesen, és felállsz.

Vedd figyelembe, hogy a sporthoz elengedhetetlen a biztos úszástudás, és ha a parttól eltávolodsz, egy mentőmellényt is vigyél magaddal a balesetek elkerülése végett! Érdemes első alkalommal órát venni a helyes technika elsajátításához, ehhez ide kattintva is találsz segítséget.

Nyári zsírégető mozgásformák

Vannak bizonyos sportok, amiket nyáron jó igazán csinálni, mert a közösség vagy éppen a vízpart adja meg a hangulatát.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük