Megvan az időlimit a tartós fogyáshoz! Mennyi ideig kell megtartani a súlyt, hogy a hormonháztartás hozzászokjon?
Nagy fogyás is lehet tartós, ha ennyi ideig sikerül megőrizni a leadott súlyt.

tartos-fogyas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karcsú alakra vágyók számára a legnagyobb kihívást sokszor a leadott súly megtartása okozza. Egy új kutatás most azt találta, hogy a tartós fogyás nagyon is lehetséges, ha elég ideig sikerül megtartani a leadott súlyt. 

A súlytartás sok esetben ott bukik el, hogy az emberek visszatérnek a régi, rossz szokásokhoz, a dolog azonban nem csak ezen múlik. A hormonok sem segítik a fogyókúrázó dolgát, a hosszú diétát ugyanis úgy éli meg a szervezet, mint egy éhezési időszakot, amely ellen lelassuló emésztéssel, fokozott éhséghormon-termeléssel és aktívabb zsírraktározással küzd. Úgy tűnhet, hogy ez egy kilátástalan helyzet, azonban a Koppenhágai Egyetem kutatói mást mondanak.

Mikortól lesz tartós a fogyás?

A European Journal of Endocrinology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt találták, hogy ha egy túlsúlyos ember képes legalább egy évig megtartani a leadott súlyát, akkor a szervezet „elfogadja” az új súlyt, és nem küzd tovább ellene, mint ahogyan tette a kalóriadeficites állapotban.

fogyokura-etel-visszautasit-dieta-suti-edesseg

A kutatók ezt a hormonális rendszer vizsgálatán keresztül tudták bizonyítani. Két étvágycsökkentéssel összefüggő hormon (GLP-1 és PYY), valamint a ghrelin nevű éhséghormon szintjének változását követték nyomon. Az egyéves súlytartó szakasz végén az étvágycsökkentő hormonok szintje megnőtt, míg az éhséghormon szintje visszacsökkent a normális tartományba annak ellenére, hogy közvetlenül a diéta után a termelődése kifejezetten fokozott volt. Ez azt mutatja, hogy az étvággyal összefüggő hormonok képesek alkalmazkodni az új „nyugvóponthoz”, az alacsonyabb súlyhoz.

A kutatás egyik fő tanulsága, hogy a GLP-1 és a PYY étvágycsökkentő hormonok mennyisége, melyeknek szintje az elhízott emberek szervezetében rendszerint alacsony, növelhető a súlytartással, és ha egy évig sikerül megőrizni a leadott súlyt, úgy ezeknek a hormonoknak a szintje nem is csökken vissza a korábbi állapotra, ezzel tovább támogatva a leadott kilók távoltartását.

A kutatás során 20 egészséges, de elhízott egyént vizsgáltak, akik először egy nyolchetes, alacsony kalóriás étrenddel leadták a súlyuk átlagosan 13%-át, majd egy 52 hetes súlytartó protokollt kezdtek követni, melynek során rendszeresen felügyelte őket dietetikus, aki ellátta őket életvezetési és étkezési tanácsokkal, valamint diétás naplóba jegyezték le, hogy mit ettek. Súlygyarapodás esetén a napi étkezések közül legfeljebb kettőt lecserélhettek alacsony kalóriás alternatívára. Az alanyoktól háromszor vettek vért: a kísérlet előtt, a fogyás után és a súlytartó szakasz végeztével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kísérlet eredményei sokaknak erőt adhatnak, ugyanis megmutatják, hogy a fogyás után már csak egy évig kell kitartani, és túllendülhetnek a kritikus ponton, tartóssá tehetik az új súlyukat, mert a szervezet nem fog tovább küzdeni a leadott kilók ellen. 

Ezért híznak vissza a legtöbben

A visszahízásnak nem csak hormonális okai lehetnek. Sokan egyszerűen nem figyelnek oda eléggé az étrendjükre és az életmódjukra a fogyás után. Mutatjuk, mik a leggyakoribb okai annak, ha visszajönnek a leadott kilók.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük