Így hat a testre heti egy futás: már ilyen kevés is rengeteget számít
Sokan a stresszlevezetés céljából nyúlcipő helyett futócipőt húznak, nem kevés eredménnyel!

stressz, megoldás, stresszoldó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezer ember részvételével készített friss felmérést a Generali a Biztonságért Alapítvány futási szokásainkról. Újra és újra bebizonyosodik e mozgásforma jótékony stresszoldó hatása.

A 18-59 éves megkérdezettek mintegy 41%-a sportol rendszeresen, de úgy tűnik, a futásra inkább “csak” kiegészítő mozgásformaként gondolnak - hiszen mindössze 4%-uk fut rendszeresen. Az, hogy miért kezd valaki bele, számos okra vezethető vissza, legtöbben a fogyás reményében húzzák fel a nyúlcipőt. Viszont a harminc év alattiak körében az erősítés és a stresszoldás is a gyakori okok között szerepel.

Stresszoldó sport

A kutatás alapján a férfiak dominálják inkább a terepet, a rendszeres sport az átlagnál nagyobb arányban jellemző náluk, de főleg a harminc év alatti, fővárosi, középfokú végzettségűeknél, illetve a magasabb jövedelműek körében. Épp ezért a rendszeres futás is gyakoribb nálunk, annak ellenére, hogy több esetben is előnyben részesítik a csapatsportokat.

Időhiány miatt a kisgyerekesek kevésbé tudják beiktatni életükbe a rendszeres testmozgást: a három év alatti gyerekeket nevelők mindössze egynegyede sportol legalább havonta egyszer. 

futás, nő és férfi
Fotó: nd3000 / Getty Images Hungary

A futás hatása az egészségre

A kutatás szerint a rendszeres futás jó hatással van az általános testi és mentális állapotunkra. Nemcsak erősíti az állóképességet és az immunrendszert, hanem természetesen segíti a fogyást is.

Sokan stresszlevezetés céljából húznak futócipőt, kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, összeszedettebbek, türelmesebbek és nyugodtabbak lesznek a futástól. Mindezek általában együtt tapasztalhatók, a megkérdezettek kiemelkedő többsége legalább hármat mondott a felsoroltak közül.

A felmérés alapján nem szükséges ehhez az állapothoz belehalni a futásba, hiszen a résztvevők válaszai alapján heti egy edzés is elég lehet ahhoz, hogy e pozitív változások megjelenjenek az életünkben. Amennyiben kimarad egy-egy edzés, a futókat inkább csak egy kis bűntudat gyötri, és amúgy némi stresszt okoz csak, ha egy rendszeres futónál valamilyen oknál fogva kimarad az edzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Kiderült az is, hogy a résztvevők között a valaha rendszeresen futók fele már részt vett valamilyen futóversenyen, átlagosan 5-10 km-es távokon. Mindannyian pozitív tapasztalatokról számoltak be: a kitartásra, saját maguk legyőzésére, határaik feszegetésére voltak büszkék, de erősödött az önbizalmuk is. Nyugodt szívvel ajánlják mindazoknak, akik még nem, vagy régen mérettették meg magukat.

10 szuper budapesti futópálya, amit nagyon szeretünk: ha a Margitszigeten telt ház lenne

Ha már unod a margitszigeti futókört, vagy megpróbálkoznál más távokkal és terepekkel, többfelé is elindulhatsz a városban. Budán és Pesten egyaránt találni kellemes pályákat és utakat, ahol a futók kedvükre mozoghatnak reggel, napközben vagy épp este.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük