Nem hizlal, extrém édes, és még süthetsz is vele
Mi az?
A sztívia segítségével akkor sem kell lemondanod az édes ízről, ha fogyókúrázol.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Stevia Rebaudiana Bertoni szubtrópusi, Paraguayban őshonos növény, melyet a dél-amerikai őslakosok évszázadok óta ismernek és használnak. A növényben 8-15%-ban megtalálható, az édes ízért felelős szteviol-glikozidok különösebb lebontás nélkül haladnak át a szervezeten, ezért az energiaértékük rendkívül kicsi - tehát a sztívia ideális édesítőszer, ha fogyókúrázol.

A sztívia növény

A növényből nyert több mint tízféle szteviol-glikozidot tartalmazó kivonatot  szteviozidnak nevezik

Sztívia a kiegyensúlyozott vércukorszintért

A sztívia fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják. Néhány dán és brazil kutatócsoport azt is kimutatta, hogy rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint csökkenését eredményezi, növeli a szőlőcukor tűrését, nem mellékesen pedig segít megelőzni a túlsúly kialakulását.

Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő és a hasnyálmirigy működését segítő hatásáról számolnak be, de A- és C-vitamin-, cink-, magnézium- és vastartalma sem mellékes.

Ezen kívül a sztívia gátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.

Alacsony kalóriatartalmú sztívia

A sztívia számos módon felhasználható. A szárított vagy nyers leveleiből készített főzet negyvenszer, míg az édes ízéért felelős szteviol-glikozidok nagyjából háromszázszor édesebbek a cukornál, ezért csekély mennyiség elég belőle.
Ha a napi cukorfelvételt teljes mértékben sztevioziddal helyettesítenéd, az körülbelül 430 mg szteviozid elfogyasztásának felel meg, és ebből a vastagbélben 240 mg szőlőcukor keletkezik.

Ennek a mennyiségnek nagyjából egyharmadát a bélbaktériumok lebontják, egyharmad rész kiürül a szervezetből, míg a harmadik harmad felszívódik a bélfalon keresztül. Ez a glükózmennyiség napi 0,3 kalóriának felel meg, ami gyakorlatilag elhanyagolható.

Hizlaló ételek

Vannak olyan alapanyagok a konyhában, melyek tudtodon kívül hizlalnak. Ismerd meg és száműzd őket!

Hőstabil vegyület

A sztívia, illetve a szteviozid sütésre és főzésre is használható, mivel hőstabil vegyület. A szteviozid olvadáspontja 198°C, azonban ezen a hőmérsékleten sem bomlik el vagy barnul meg. Összetétele különböző pH-viszonyok között nem változik, így tejtermékek, illetve savas gyümölcsök - eper, narancs, citrom, ananász - édesítésére is alkalmas.

Sztívia az élelmiszerekben

E960 nemzetközi jelölés mellett a sztíviával ízesített élelmiszeripari termékek köre egyre bővül, ám kizárólag csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben, élelmiszer-kategóriánként meghatározott feltételek mellett használható a steviol-glikozid mint adalékanyag. Ízesített, erjesztett tejtermékekben 100 mg/kg, jégkrémekben, gyümölcskészítményekben és dzsemekben 200 mg/kg mennyiségben alkalmazható. A termékek csökkentett hozzáadottcukor-tartalma és ezáltal a kisebb vércukorszint-emelő hatás segítségedre lehet a fogyókúrában. A sztíviából készült cukrot elsősorban bioboltokban vásárolhatod meg.

Ezt is szeretjük