Melyik sporttal égeted a legtöbb kalóriát? Megkérdeztük a személyi edzőt
A fogyáshoz fontos a mozgás, eláruljuk, hogyan válassz sportágat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyáshoz alapvetően két dologra van szükség: csökkentett kalóriabevitelre és mozgásra. Utóbbiról azonban sokan megfeledkeznek.

Kremer Kaposi Péter személyi edző arra válaszol most, hogy melyik sporttal lehet a lehatékonyabban a bevitt kalóriamennyiséget ledolgozni.

A szívesen végzett sport égeti a legtöbb kalóriát

A sport sokak számára egyenlő egy újabb nyűggel, ezért első és legfontosabb lépésként olyan mozgásformát érdemes választani, ami valamelyest közelebb áll a szívedhez. Kremer Kaposi Péter szerint ez azért fontos, mert ha ilyet végzel, akkor meglesz az endorfinlöket, a kellő mennyiségű mozgás és minden, ami a napi kalóriadeficit eléréséhez szükséges.

- Mindenkinek meg kell találnia azt a mozgásformát, amit csinálni szeret, amiben átélheti az érzést, hogy úgy röppen el egy-két óra, mintha öt perc lenne - mondta el Kremer Kaposi Péter.

A hogyan sem mindegy

Az edzésekkel kapcsolatos kérdéskörben nemcsak a sport kiválasztása, hanem annak elvégzése is kulcsszerepet játszik. A szakértő szerint minden mozgásformát úgy érdemes csinálni, hogy közben a magas és az alacsony intenzitás váltsa egymást, ezt nevezzük intervall edzésnek.

Az elégetett kalóriák mennyiségénél ugyanis nem az a kérdés, hogy a mozgás végzése közben mennyit használsz fel, hanem az, hogy az anyagcserédet sikerült-e úgy felpörgetni, hogy a megemelkedett energiafelvétel a sportolás után is fennmaradjon.

Számokban kifejezve

- Ha a pulzusodat felpörgeted 15-30 másodpercre az életkorodnak megfelelő biztonságos maximum 85%-áig, majd utána hagyod 60-90 másodpercig normalizálódni, és ezt ismételgeted, akkor olyan anyagcsere-folyamatokat indítasz el, amelyek lehetővé teszik, hogy a tested akkor is sokkal több kalóriát égessen, amikor a sportolást már több órája abbahagytad - összegezte Kremer Kaposi Péter.

Az adott életkorhoz tartozó biztonságos maximális pulzusszám kiszámítása úgy lehetséges, hogy 220-ból kivonod az életkorod számát: ez egy 30 éves egészséges embernél 190-es pulzusszámot jelent.

Ennek a 85%-a az, ameddig érdemes felpörgetni a szívet az edzés intenzív szakaszában, vagyis a példa esetében ez 160 körüli pulzust jelent.

Természetesen ahhoz, hogy ez valóban működőképes legyen, egyrészt nem árt, ha tisztában vagy a korlátaiddal, másrészt a fizikai állapotod sem elhanyagolható tény. Ahogyan az edző fogalmazott: - A legtöbb kalóriát égető sport a bármilyen sport, változó intenzitással.

Személyi edző

Nem mindenkinek sikerül egyedül rátalálni a számára leginkább megfelelő mozgásformára. Ilyenkor jól jöhet a személyi edző segítsége.

A technika a lényeg, nem a sportág

Az edzőtermi súlyzós edzések alapvetően úgy épülnek fel, hogy 15-20 másodpercig kőkeményen kell dolgozni egy adott gyakorlat elvégzendő sorozatán, ezután pedig 60-90 másodperc pihenés jár. Ezzel lényegében ugyanaz érhető el, mintha hasonló intenzitással futnál és kocognál felváltva.

- Kérdezzük meg bármelyik testépítőt, a legtöbben az edzőtermi munkát pörgetik fel diéta alatt. Futni-sétálni egyikük se nagyon szeret. De ez nem is baj, a hangsúly a technikán van, nem a sportágon - erősíti meg Kremer Kaposi Péter.

Ezt is szeretjük