Megduplázza a fogyást, tele van rostokkal, és véd a rák ellen - Mi az?

A spárga szezonja éppen most van, így itt a lehetőség, hogy beiktasd a friss zöldséget a fogyókúrádba!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz érkezését nemcsak a kertben nyiladozó első virágok jelzik, de a zöldségesstandok kínálatának megújulása is. A szezonális zöldségek között pedig egyre gyakrabban bukkan fel a tavasszal érő spárga, mely nem csupán az egészséges étkezésben lehet segítségedre, hanem számos, a fogyókúrázók számára előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

A spárga leggyakoribb változata a zöld, ám már a magyar zöldségeseknél is előfordul a nehezebben gyűjthető fehér és a gyümölcsösebb ízű, kisebb lila spárga is. Mindegy azonban, hogy melyik fajtát választod, a változatos, alacsony kalóriatartalmú zöldség számos receptbe és fogyókúrába jól illeszkedik, legyen szó nyers salátákról, grillezésről, vagy ha nem vagy biztos benne, milyen recepttel próbálhatnád ki a zöldséget, akkor ajánljuk ezt a tavaszi tésztaételt és ezt az isteni krémlevest.

A spárga jótékony hatásai

Nemcsak rostokban, folsavban és A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de a spárga krómot is tartalmaz, melyre nagy szüksége van a szervezetednek, ugyanis ez segít az inzulinnak a véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.

Segít a rák elleni küzdelemben

A spárga - akárcsak az avokádó, a kelkáposzta és a brokkoli - időnként már gyógynövényként is említésre kerül. A rákos betegeknek azért érdemes különösen spárgát fogyasztaniuk, mert az gazdag egy glutation elnevezésű szerves vegyületben. A glutation erős méregtelenítő hatással bír, ugyanis lebontja a karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint például a szabadgyököket. A spárga fogyasztása nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták, mint a csontvelő-, a mell-, a vastagbél-, a gége- és a tüdőrák kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is hasznos.

Erőteljes antioxidáns

A spárga az összes zöldség és gyümölcs közül az egyik leghatékonyabb, ha a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítéséről van szó. Sőt, már arról is szó esett, hogy hatóanyagai akár az öregedési folyamatot is lassíthatják, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt bőrt, mely hátramarad a fogyás után. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Élénkíti a vérkeringést

A spárga öregedést gátló hatása az agy kognitív működésére is jó hatással van. Akárcsak a leveles zöldségek, a spárga is folsavat tartalmaz, mely a halban, a szárnyasokban, a vörös húsban és a tejtermékekben megtalálható B12-vitaminnal együttműködve véd az öregkori szellemi leépülés ellen.

Természetes vízhajtó

A zöldségből sikerült először kinyerni a róla elnevezett aminosavat, az aszparagint, mely erőteljes vízhajtó hatású, így nemcsak a többszöri vizeletürítést serkenti, de segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának együtteseként az egyik legjobb salaktalanító zöldségről van szó. Ez különösen a fogyásra, méregtelenítésre vágyók és az ödémától szenvedők számára előnyös, ám azoknak is érdemes beiktatniuk a heti menübe a spárgát, akik a vérnyomásukat szeretnék csökkenteni, vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

Egy különös, ám ártalmatlan mellékhatás

A spárga fogyasztása után jellemzően erőteljes szagúvá változik a vizelet. Ez a zöldség egyik összetevőjének megemésztéséből származik, és teljesen veszélytelen. A fiatalabb hajtások fogyasztása erősebb, kénes szagot eredményez, de ez sem ad okot az aggodalomra.

Ezt is szeretjük