Egy meglepő ok a hasra hízás mögött

Te sem gondolnál rá!

Ha nem megfelelő mennyiségben használod, csak hízni fogsz! Tudod, mennyire van szükséged naponta?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népszerű tévhittel ellentétben nem maga a túl sok só az, ami a hasi hízást okozza. Ennél a probléma sokkal összetettebb, ráadásul a másik véglet, a só teljes elhagyása sem ideális a fogyáshoz. Mennyi sóra van akkor szükséged?

A sóban megtalálható nátrium nélkülözhetetlen elektrolit a szervezet számára, így a fogyókúra során nagyon oda kell figyelned, hogy megfelelő mennyiséget vigyél be a szervezetedbe, és elkerüld a következő túlzásokat.

Miért hizlalnak a sós ételek?

A főbűnös ebben az esetben valójában nem a konyhasó, hanem maguk az ételek, amelyek nagyon sokat tartalmaznak belőle. Gondold csak végig, mikről van szó!

A legnagyobb mennyiséget a gyorsételekben, chipsekben, porlevesekben és sós süteményekben találod, ahol nemcsak sóból van rengeteg, de tartósítószerből, zsiradékokból, mesterséges ízanyagokból, állományjavítókból és színezékekből is. Ezeknek az anyagoknak egy részét képtelen lebontani az emésztés, így az anyagcsere lassul, a kalóriák pedig zsír formájában raktározódnak.

A másik probléma a sóval a vízvisszatartás, ami ugyan nem zsírpárnákat jelent, mégis komoly plusz kilók válnak láthatóvá a hasadon. A túlzottan nagy mennyiségben fogyasztott só hatására a szervezet vízháztartása felborul, és folyamatos dehidratáció, azaz kiszáradásos állapot lép fel. A szervezet erre válaszul köti meg a vizet hastájékon, ami csak a sómennyiség csökkentésével távozik, ám akkor látványos fogyás formájában.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lehetséges túl kevés sót enni?

A sófogyasztás másik véglete sem jó egyáltalán, ugyanis a só a jód egyik legfontosabb forrása. Éppen ezért javasolt, hogy az általad fogyasztott sómennyiség java minőségi, jódozott só legyen.

A jódhiány számos kellemetlen tünettel jár: töredező körmök, fázás, rosszkedv, száraz bőr, gombóc a torokban, hajhullás, magas koleszterinszint, terméketlenség, rendszertelen menstruáció, hízás - és a sor még hosszan folytatódik. Mindez szoros összefüggésben áll a pajzsmirigy működésével, melynek hormontermeléséhez elengedhetetlen alapanyag a jód.

A só mellett egészséges jódforrások az algák, a tengeri élőlények, a joghurt, a bab, az eper, a sajt és a burgonya.

Több szénhidrát van bennük, mint a fehér kenyérben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mennyi sóra van szükséged?

Noha a legtöbben 3000 milligramm felett fogyasztanak naponta sót, mégsem ajánlott 2300 milligrammnál többet bevinni a nátriumtartalmú anyagból. A szakértők javaslata szerint emellett 50 éves kor felett, illetve ha valaki magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy krónikus veseproblémákkal küzd, akkor nem szabad többet ennie napi 1500 milligrammnál. Ez a mennyiség alig egy teáskanálnyi sónak felel meg.

Ezt is szeretjük