2 evőkanál cukor, mínusz 20 kiló: hallottál a Shangri-La diétáról?
Ismerd meg Seth Roberts amerikai pszichológiaprofesszor meglehetősen sajátos módszerét.

cukor szorva
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzelj el egy olyan fogyókúrát, melynek segítségével úgy szabadulhatsz meg a túlsúlyodtól, hogy nem kell számolnod a kalóriákat, és kedvenc ételeidről sem kell lemondanod.

Seth Roberts amerikai pszichológiaprofesszor megpróbált eleget tenni a fogyókúrázók vágyának, és megalkotta a Shangri-La diétát. A módszer valójában nem egy konkrét fogyókúra, sokkal inkább az emberi étvágy pszichológiájának elmélete.

Hogy működik a Shangri-La diéta?

Seth Roberts módszere a következő elképzelésen alapul: az emberek azért híznak el, mert túlságosan erős összefüggés van az íz és az élelmiszer között.

Ebből adódóan sokan nem azért fogyasztanak a szükségesnél több ételt, mert valóban éhesek, hanem azért, hogy újra és újra érezzék a kedvelt ízeket. Ezt a pszichológiai kapcsolatot kívánta megtörni a diéta megalkotója.

Cukros víz és olívaolaj

A Shangri-La diéta szinte egyetlen szabálya, hogy egy órával étkezés előtt vagy után cukros vizet kell innod. Ha tíz kilogramm súlyfelesleget szeretnél leadni, egy evőkanál cukrot, ha 20 vagy annál több kilogrammtól szabadulnál, két evőkanál cukrot kell feloldanod egy nagy pohár vízben. A cukros vízen kívül napi egy-két evőkanál olívaolaj - helyettesíthető lenmag-, repce-, vagy dióolajjal is - fogyasztását is javasolja a professzor.

Megszakad a kapcsolat

Seth Roberts elképzelése szerint a cukros víz és az olaj íz nélkül juttat energiát a szervezetbe, megtörve ezzel a tanult összefüggést íz és kalória között. Az olajat vagy a cukros vizet elsősorban a reggeli és az esti étkezés környékén érdemes alkalmazni, de napközben is bevetheted őket. A diétázó mindent ehet, amit szeretne, de miután megszakadt a pszichológiai kapcsolat íz és étel között, már nem fogja igazán kívánni a felesleges kalóriákat.

Mire utal a Shangri-La név?

A diéta nevét az 1933-as Lost Horizon című James Hilton-regényből kapta. A mű egy, a Himalájában megbúvó Shangri-La nevű misztikus paradicsomról szól. Seth Roberts szerint módszere a földi paradicsommal köthető össze, szeretné, ha az emberek olyan békés viszonyt alakítanának ki a táplálékokkal, mintha azon a nyugodt helyen élnének.

Működik a Shangri-La diéta?

Seth Robert 20 kilót adott le ily módon, ám számos táplálkozási szakember kételkedik a módszerben. Talán a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a Shangri-La diéta nem propagálja igazán a helyes, rostban gazdag táplálkozást és a testmozgást, ami a fogyáshoz és az egészséghez vezető út két legfontosabb sarokköve lenne.

Hibák a fogyókúra során

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, melyek azok a tipikus hibák, amelyeket sok fogyókúrázó elkövet.

Helyes étrend és mozgás

Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizd az egészségedet és az alakodat, nem a cukros víz fogyasztásához hasonló trükkökre van szükség, hanem egy megfelelően összeállított étrendre és heti három-négy alkalommal végzett, legalább 45 perc mozgásra. Ha pedig néhány hét után leáll a fogyás, olvasd el korábbi cikkünket!

Ezt is szeretjük