Az orvosok három napot jósoltak az anorexiás lánynak: ma a testpozitivitást hirdeti képeivel Shae Taylor
Közölték vele, hogy mindössze három napot jósoltak neki az orvosok. A sokkoló szavak hatására a gyógyulás útjára lépett Shae Taylor.

nyitókép anorexia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Shae Taylor, az anorexia nervosából gyógyult nő ma már a testpozitivitást és az önelfogadást hirdeti fotóival. Képei és története olyan emberekhez szólnak, akik evészavarokkal küzdenek, és az egészségre nézve kockázatos praktikákat próbálnak bevetni a fogyás érdekében.

A most 19 éves Taylor három éven keresztül titkolta veszélyes étkezési habitusát szülei előtt. Úgy tett, mintha normálisan ebédelne családjával, majd amikor senki nem figyelt, megszabadult az elfogyasztott ételtől, meghánytatta magát. Olyannyira elharapódzott nála a fogyási mánia, hogy 2019-re kórházba került.

Út az anorexiába

- Anorexiával és bulimiával diagnosztizáltak, amikor még csak 14 éves voltam. Nem ettem napokig, és ha mégis, akkor is egészen kicsi adagokat - nyilatkozta Shae Taylor. Az iskolában osztálytársai is megjegyezték, milyen sokat fogyott, amit minden esetben dicséretnek vett, és ez tovább vezette a csontsoványság útján.

tk3s h mdrum near death thunder thighs-1
Fotó: mediadrumworld.com/shae.taylor / Northfoto

- Szinte ájulásig edzettem, minden bevitt kalóriát elégettem - de ahelyett, hogy azt néztem volna, mennyit sikerült így fogynom, amikor a tükörképemre pillantottam, gyakran elsírtam magam, mert még mindig kövérnek, csúnyának láttam magam. Nem értettem, hogy lehetne engem ilyen külsővel szeretni egyáltalán. A szüleim egy ideig nem vették észre, hogy min megyek keresztül, mivel előttük teljesen normálisan viselkedtem, csak titokban, később szabadultam meg az ételektől. Ám 2017-ben a barátom, Jude és a pszichológusom felnyitották a szemüket, rámutattak arra, mennyit fogytam, így elkezdtek aggódni.

Ekkor Taylor szülei ráeszméltek a súlyos problémára, és lányuk is beismerte nekik, hogy valóban evési zavarral küzd. A gyógyulás reményében egy évre egy étkezési zavarokra specializálódott egészségközpontba küldték, ahol különböző programokon és terápiákon vett részt. Ám semmi nem vált be, még több mint egy évig ugyanúgy anorexia nervosában szenvedett.

A gyógyulás folyamata

Odáig fajult a helyzet, hogy már nem is tudott felállni anélkül, hogy szédült volna. Ekkor került be a kórházba 2019 májusában, ahol tudtán kívül az orvosok mindössze három napot jósoltak neki, mivel a tápanyaghiány súlyosan megviselte a szívét, és veszélyesen alacsony volt a vérnyomása. 

tk3s h mdrum near death thunder thighs-19
Fotó: mediadrumworld.com/shae.taylor / Northfoto

A többévnyi ételmegvonás következményeként bradycardia, azaz szívritmuszavar is kialakult nála, amivel a mai napig küzd. Amikor megpróbált visszatérni a normális étrendre, feltáplálási szindróma jelentkezett nála, mert a szervezete nem tudott hirtelen mit kezdeni a sok tápanyaggal. Ez az állapot életveszélyes, a vérkeringés és a légzőszervrendszer összeomlásához, az izmok leépüléséhez, sőt akár halálhoz is vezethet, ezért hetekig infúzión keresztül táplálták. 

- Negyven nappal a kórházi tartózkodásom után az orvosok bevallották nekem, hogy mindössze három napot jósoltak - emlékezett vissza Taylor. - Ezek a szavak megváltoztatták az életemet, és visszagondoltam az elmúlt évekre, hogy mennyi kárt okozhatott az étkezési zavarom. 

- Elöntött a szomorúság, és arra jutottam, hogy nem éri meg továbbra is így étkezni, hiszen majdnem az életembe került ez a rögeszmévé vált fogyókúra. Rájöttem, hogy az élet sokkal több annál, mint a kalóriák számolása és a fogyás, úgyhogy fokozatosan változtattam az életmódomon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Élete ekkor 180 fokos fordulatot vett. A legnehezebb számára maga a hízás volt, hiszen teljesen szembe kellett mennie korábbi elképzeléseivel és életmódjával, de megérte változtatni.

Rögös út vezet a boldogsághoz

A szüleivel, testvéreivel is megerősödött a kapcsolata, mostanra már sokkal nyíltabban kommunikálnak egymással. Még barátjával, Daviddel is harmonikusabban élnek, elmúltak a nő korábbi, kínzó hangulatingadozásai, amik beárnyékolták a párkapcsolatot. 

Ezért eldöntötte 2017-ben, hogy elindítja Instagram-oldalát, hogy ledönthesse az elhízással és az étkezési zavarokkal kapcsolatos sztereotípiákat. Sajnos hiába a nemes cél, az oldalát gyűlölködők is megtalálták. Szerintük az anorexiából egyenesen a túlsúlyba csúszott át a nő, és ideje lenne megtalálnia az arany középutat. A megjegyzésekre így reagált:

- Soha nem szabad megjegyzést tenni mások súlyára, étkezési szokásaira, mert nem tudhatod, mi áll a háttérben, és mennyire fogod befolyásolni ezzel a későbbiekben. A súlygyarapodás jobbá tette az életemet, gyenge voltam korábban, önbizalomhiányos és depressziós. Sokan írnak olyat is, hogy örülnek, hogy egészségesnek látnak, szinte ragyogok. Szerintem mindenki gyönyörű a maga nemében attól függetlenül, hogyan néz ki, vagy az élet milyen szakaszában van éppen. És mindig megéri változtatni. Az elején ijesztő, de egy nap visszanézel, és büszke leszel magadra, hogy nem adtad fel. Igen, híztam, de ugyanakkor visszakaptam az életemet, az erőmet, a magabiztosságomat, és ez sokkal fontosabb annál, mint hogy hány kiló vagyok.

tk3s h mdrum near death thunder thighs-12
Fotó: mediadrumworld.com/shae.taylor / Northfoto

A váltás közel sem volt egyszerű, olyan kalóriadús ételeket is fogyasztania kellett, amiktől előtte irtózott, mint a tésztafélék vagy az édességek. Egy hajszálon függött egykor az élete, és jelenleg is harcol saját démonaival, hogy elfogadhassa és szerethesse magát olyannak, amilyen. Nem adja fel a küzdelmet, az ambiciózus nőnek építő jellegű tervei vannak a jövőre nézve, 2021 szeptemberétől főiskolára jár majd, és pár hónap múlva a szüleitől is elköltözik.

25 kilóra fogyott a fiatal lány, mert megszégyenítették a súlya miatt

Ellie Spofforth sokáig küldött anorexiával, ami majdnem az életébe került. Mára sikerült kilábalnia belőle.

(Cikken belüli képek forrása: mediadrumworld.com/shae.taylor / Northfoto, ajánló-, és borítókép forrása: mediadrumworld.com/shae.taylor / Northfoto és shae.taylor / Instagram)

Ezt is szeretjük