3 jó ok a séta mellett, ha nagy súlyfelesleged van: a hormonokra és a zsírégetésre is nagyszerűen hat
Az életmódváltás kezdetén vagy? Kezdj el sétálni!

GettyImages-1252521242
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A súlyfelesleg leadásának a helyesen összeállított étrenden túl a testmozgás is nagyon fontos része, ezt minden életmódot változtatni kívánó jól tudja. Ha pedig a mozgásforma kiválasztásáról van szó, sokszor a napjainkban kifejezetten divatos futás kerül előtérbe, mint a leghatékonyabb kardió, amit általában a lakhely közelében is lehet végezni, ráadásul egy jó minőségű cipőn túl nem sok mindenre van hozzá szükség - már ami a felszerelést illeti. 

Azonban a futás nem mindig a legjobb választás, például nagy súlyfelesleg esetén kockázatokkal is járhat. Bár a sétát, a gyaloglást sokan nem tartják kellőképp intenzív, izzasztó mozgásnak ahhoz, hogy a diétát kiegészítő sporttevékenységként gondoljanak rá, mégis megvannak a maga előnyei, amik miatt érdemes lehet beiktatni a mindennapokba. 

A séta előnyei

A sétához, akárcsak a futáshoz, nem kell sok minden: kényelmes, az évszaknak megfelelő öltözet, idő és elhatározás kérdése az egész.

A legszerencsésebbek azok, akiknek a közvetlen környezetében van erdő vagy park, így a mozgást a természetben végezhetik, kihasználva annak minden pozitív hozadékát, többek között a friss levegőt, valamint a csendet, ami megnyugtatja az elmét. Na de miért ajánlott a séta mellett letenni a voksot?

Ízületkímélő

A túlsúly már önmagában is jelentősen megterheli az ízületeket, és gyorsítja a porckopás folyamatát. A futás nagy terhet ró az alsó végtag ízületeire, sőt a talajra érkezéskor bekövetkező ütközés miatt még a gerincre is, így jelentős túlsúllyal kombinálva nem kifejezetten ízületkímélő mozgásforma, szemben a sétával, ami sokkal biztonságosabban végezhető. Ráadásul a sérülések előfordulása is kevésbé jellemző a gyaloglás során. 

Ideális a zsírégetéshez

A séta kevésbé intenzív, mint a futás, kisebb pulzusemelkedéssel jár, és mivel nem annyira fárasztó, könnyebb hosszasabban végezni. Ez pedig a kezdők, az alacsonyabb állóképességgel rendelkezők esetében nem elhanyagolható szempont, ha zsírégetésről van szó.

A szervezet számára a zsírégető pulzustartomány, tehát amit figyelembe kell venni az edzés során, a maximális pulzus 60-70 százaléka. Ezt úgy határozzák meg, hogy 220-ból kivonják a mozgást végző életkorát, majd ennek veszik a 60-70 százalékát. Ez a tartomány jó a zsírégetéshez, és még nem olyan intenzív, hogy a szervezet izombontásba kezdjen. A legjobb hatásfok érdekében minimum fél óra sétával érdemes számolni. 

Csökkenti a stresszt

A túlsúly hátterében gyakran hormonális problémák állnak. Népbetegségnek számít a pajzsmirigy-alulműködés és az inzulinrezisztencia is, amik könnyen a súlyfelesleg gyarapodásához vezetnek. Az ilyen problémákon a stressz még többet tud rontani, így kifejezetten fontos a stresszcsökkentés, aminek jó eszköze lehet a mindennapos séta. Ráadásul a túlzottan intenzív mozgásformák kedveznek a stresszhormonok termelődésének, ami nem jelent jót a vércukorszintre, a hormonháztartásra és a súlyvesztésre nézve sem.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A fentebb felsoroltakon kívül is számos jó hatással jár a séta: feltölt energiával, keretet ad a napnak, és segít rendezni a gondolatokat. Az életmódváltásban különösen az elején ideális választás, mert fokozatosan szoktat hozzá a rendszeres testmozgáshoz, és mivel kevésbé megerőltető, mint mondjuk a futás, nem jár kudarcélménnyel sem, ami nem elhanyagolható szempont akkor, ha valaki egy hosszú út első lépéseit teszi meg. Később viszont nem árt kiegészíteni más mozgásformákkal, amik például kifejezetten az izomépítést szolgálják. 

Könnyen végezhető, hatásos hasizomgyakorlatok túlsúlyosoknak

A túlsúlyosok körében gyakran felmerül a kérdés, milyen mozgásformát válasszanak, hogy megszabaduljanak a pluszkilóktól, és az ízületeiket se terheljék. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük