Miattuk hízol novemberben! 4 hétköznapi táplálék, ami durván savasít

Nemcsak a vörös hús savasít, ismerj meg még pár ételt!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősz vége felé a kinti szabadidős programokat lassan felváltják a közös mozizások, a barátokkal már nem egy kávézó teraszán vagy a parkban futsz össze, inkább otthoni vacsi és forraltborozás a program.

Ezek a tevékenységek azonban kedveznek a plusz kilók kialakulásának. Talán már te is megfigyelted, hogy november-december táján sokkal több olyan savasító táplálékot fogyasztasz, amelyek miatt később a mérlegre haragszol.

Novemberi savasítók

Az emberi szervezetben végbemenő kémiai folyamatok hatással vannak az anyagcserére, a sejtek építési és lebontási munkáira. Ahhoz, hogy ezek megfelelően működjenek, ideális sav-lúg egyensúly szükséges a sejtek között és a sejteken belül.

Ha az egészségtelen táplálkozás eredményeképpen a savak kerülnek túlsúlyba, elhízás és számos más egészségügyi probléma lehet a következmény. Erről a folyamatról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Chips

Borús napokon jó ötlet megnézni egy vígjátékot a moziban vagy otthon, a kanapé ölelésében. A filmnek pedig, lássuk be, elengedhetetlen kelléke a chips. Az olajban sült krumplis étel magas sótartalma révén azonban erősen savasítja a szervezeted. Érdemes helyette inkább átállnod a gyümölcsropogtatásra, esetleg a natúr - sótlan, nem mikróban készült - popcornra.

7 alattomos hizlaló, savasító táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vörös húsok

Míg nyáron kevésbé kívántad a nehéz ételeket, a hideg idő beköszöntével valószínűleg te sem vetsz meg egy-egy kalóriában, zsírban gazdagabb fogást. Ilyenkor a saláta mellé fogyasztott szárnyashúsokat, halakat felváltják a vörös húsok. Bár a marha- és sertéshús fontos fehérjeforrás, nagy mennyiségben fogyasztva a szervezet elsavasodásához vezet. Érdemes tehát mértéket tartanod: korábbi cikkünkből megtudhatod, mennyi legyen a heti vöröshús-limit.

Forralt bor

A forró italok fogyasztása a többség számára szimpatikusabbá teszi az esős, borongós novembert. Különösen, ha azok alkoholos alapúak. A forraltbor-szezon november közepén indul, és egészen februárig tartja magát. Bár a forralt bor alkoholtartalma a főzésnek köszönhetően alacsonyabb, mint a sima boré, a hozzáadott cukor miatt azonban erősen savasít. Érdemes ezért a főzés során vizet is adnod hozzá, és cukor helyett egy kevés mézzel édesítened - amint 40°C alá hűlt a forralt bor hőmérséklete.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Befőtt

Friss gyümölcsök helyett novemberben sokan már felpattintják a nyáron eltett befőtteket. Bár rosttartalmuk magas, és vitamint is tartalmaznak, a hozzáadott cukornak köszönhetően ezek a csemegék erősen savasítanak. Érdemes kristálycukor helyett nyírfacukorral készíteni a befőttet, illetve előnyben részesíteni a déligyümölcsöket a hidegebb hónapokban.

Ezt is szeretjük