Csökkenti a zsigeri zsírt, segíti az emésztést, és alig van benne kalória: a sárgarépa 4 fogyókúrás hatása
A sárgarépa olyan fontos tápanyagokban bővelkedik, amik elősegítik a fogyást, és védik az egészséget is.

répa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sárgarépa a magyar gasztronómiában is előszeretettel használt gyökérzöldség, főleg leves vagy saláta formájában fogyasztják, de nagyon sokoldalúan elkészíthető, nyersen nassolnivalónak is jó választás.

Ez a finom, ropogós zöldség tele van fontos vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, melyek mind-mind elősegítik a fogyási folyamatokat.

A sárgarépa fogyasztó hatása

Alacsony a kalóriatartalma

100 gramm felkockázott, nyers répában mindössze 40 kalória van, így gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető. Alacsony kalóriatartalmához magas rosttartalom társul, ami hosszan tartó teltségérzetet okoz, táplálja a bél jótékony baktériumait, és nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet sem, elkerülve ezzel azt, hogy hirtelen lezuhanása farkaséhséget és túlevést okozzon.

louis-hansel-Iu3oWcTi0a4-unsplash

Csökkenti a zsigeri zsírt

Béta-karotin-tartalmának köszönhetően, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át, csökkentheti a zsigeri zsírszintet is, mely a szervek körül rakódik le, és máskülönben súlyos egészségügyi problémákat okozhatnának.

Egy 2021-en végzett kutatásban megfigyelték, hogy a béta-karotinban és luteinben gazdag zöldségek - mint a répa - fogyasztásával kevesebb lehet a zsigeri zsír, ezt a hatást főleg nők körében vették észre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Segíti az emésztést 

Magas rosttartalma nemcsak a jóllakottságérzetet nyújtja el, hanem az emésztést is segíti. A rostok olyan szénhidrátok, amik szinte emésztetlenül és felszívódás nélkül haladnak végig, bizonyos fajták a vastagbélben fermentálódnak, ezzel növelik a rövid szénláncú zsírsav termelődését, ami egyensúlyba tartja a bélflórát. Az oldhatatlan rostok, melyekben a répa is bővelkedik, felgyorsítják az emésztést, és enyhítik a székrekedést is.

Gyorsítja a kalóriaégetést

Egy 2019-ben végzett, átfogó kutatás szerint a répában található béta-karotin által generált retinsav gátolhatja a zsírsejtek kiválasztódását. Helyette lipolízist idéz elő, ami elősegíti a zsírsejtek barnulását. A barna zsír pedig, ellentétben a fehérrel, nem elhízást okoz, hanem épp a kalóriaégetésben játszik szerepet. Ennek a mélyen a szövetek között, a szervek környékén elhelyezkedő zsírnak már 50-60 grammja el tud égetni napi több száz kalóriát. A béta-karotin hivatalosan is a retinsav "fiziológiai forrása", tehát közvetetten ezt a folyamatot segíti elő.

pexels-alesia-kozik-6546425

A béta-karotin energia-anyagcserére gyakorolt hatását már régóta vizsgálják. A tápanyag miatt termelődő likopin és az abból származó likopénsav enyhíti a zsírsejtekben lévő gyulladásokat, és ugyancsak aktiválja a retinsavreceptorokat - amikről már korábban kiderítettek, hogy a barnazsírsejtek kialakulását segítik elő.

10 filléres zöldség, ami gátolja a zsír raktározását

Az olcsó zöldségek között is akadnak igazi zsírégető fajták, amik anélkül támogatják a fogyást, hogy megterhelnék a pénztárcát.

(Borítókép forrása: David Holifield  / Unsplash, cikken belli képek forrása: Alesia Kozik / pexels, Louis Hansel / Unsplash .)

Ezt is szeretjük