6 ok, amiért érdemes sajtot enned!

Amellett, hogy rendkívül ízletesek, a sajtok számos betegséget segítenek leküzdeni, és még a fogyókúrádat is megkönnyíthetik.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miért fontos a sajt?

A sajtok könnyen fogyasztható, ízletes és tápláló ételek. Értékes fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírokat tartalmaznak, melyeket a szervezeted igen könnyen és gyorsan képes feldolgozni. A benne található fontos ásványi sók nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint bármely más, naponta fogyasztott élelmiszerben.

A fehérjékkel nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak jutnak a sajtba, mely ezáltal képes más élelmiszerek aminosav-összetételén javítani. Szintén fontos a zsírtartalom, mivel a zsírok a szervezet legfontosabb energiahordozói, és az anyagcsere-folyamatok fenntartását is biztosítják.

A létfontosságú ásványi anyagok közül többek között megtalálható a sajtban a nátrium, kalcium, foszfor, fluor, bróm, jód, a vitaminok közül a B-vitaminok, valamint az A-, H-, D- és E-vitaminok. A vegetáriánusok számára a sajtok jelentik a legfontosabb B12-forrást, így számukra szinte létfontosságú élelmiszer.

A fogszuvasodás megelőzéséért

A cukortartalmú ételek okozta fogszuvasodással szemben is védő szerepet mutat, mivel gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését. Vizsgálatok támasztják alá, hogy az étkezés után elfogyasztott kis darab sajt felére csökkenti a fogszuvasodás előfordulási arányát.

Babáknak és mamáknak

Az anyatejes táplálás mellett a fehérjék kiegészítésére a kisgyermekeknél nyolc hónapos kor után a túrót és sajtot szokták javasolni. Terhes és szoptató kismamák kitűnő táplálékai a tejtermékek, azon belül is a sajtok, de részesítsd előnyben a kevésbé zsírosakat.

Csontritkulás ellen

A sajt kalciumtartalma következtében csökkenti a csontritkulás veszélyét. Kutatások az mutatják, hogy a gyermek- és fiatalkorban bőségesen fogyasztott kalcium idősebb korban védelmet nyújthat ezzel a betegséggel szemben.

Cukorbetegeknek

Cukorbetegek esetében is ideális a sajtok rendszeres fogyasztása, mivel szénhidrátokban szegények, így nem pazarolják el a napi előírt szénhidrátok jelentős részét a fogyasztásuk alkalmával, ugyanakkor a zsírszegényebb változatok sem terhelik meg a szervezetet. Elfogyasztásuk után jóllakottakká válsz, és nem lesz központi kérdés a "mit is kellene még enned".

Tejcukor-érzékenység esetén

A laktózérzékenyek számára is megoldást nyújtanak a csökkentett laktóztartalmú sajtok, melyeket a gyártó cég garantál. Ezek elsősorban az ementáli jellegű sajtok, melyeknél a hosszú érlelési idő teszi lehetővé, hogy egyáltalán nem, vagy csak kismértékben tartalmaznak laktózt.

Fogyókúrás jóbarát

A fogyókúra alappilléreként tekinthetsz a sajtokra, és elsősorban az igen alacsony zsírtartalmú változataira. Naponta többször fogyasztva biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt, ugyanakkor nem bombázod luxuskalóriákkal a szervezeted. Salátákba keverve vagy önmagában fogyasztva is remek étel, de ebben az esetben ne zsírdús krémlevesként vagy rántott formában készítsd el!

A sajt és a bor kapcsolata
Ne feledkezz meg az élvezetekről sem, melyet a nemes borok és kitűnő sajtok harmóniája jelenthet. Általában a fehérborok illenek igazán a sajtokhoz, a nagyon sós sajtokhoz a savanykás rizling, ám a lágy sajtokhoz, mint például a kecskesajthoz vöröset is fogyaszthatsz.

Cikkünk a TESZ Alapítvány írása alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük