Fogyaszt, izmosít, és a párod is imádni fogja: otthoni rúdfitnesz, ami feltölt endorfinnal
Egy nőies mozgásforma, ami álomalakot varázsol.

GettyImages-638507266
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki divatból, van, aki az alakformálás és az izmok erősítése céljából választja, azt azonban le kell szögezni, a rúdfitnesz egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. 

A rúdon végzett, kecses, szexi mozdulatokat ma is sokan az éjszakai klubok világával hasonlítják össze, ahol lenge öltözetű lányok erotikus táncot lejtenek a pénzes férfiak szórakoztatására. A rúdfitnesz azonban egy minden izmot megdolgoztató, kőkemény kivitelezést igénylő mozgásforma, amely nemcsak kecses, de feszes testet is varázsol. 

Mi mindenre jó a rúdfitnesz?

Sokan felismerték, hogy a rúdfitnesz az egyik legkeményebb sportág a világon, hiszen a már-már akrobatikus elemekből felépülő gyakorlatokat nemcsak elvégezni, de kitartani is roppant nehéz. A rúdon végzett gyakorlatok egyedülálló módon fejlesztik az izmokat, növelik a hajlékonyságot, fejlesztik a koordinációs képességet, fokozzák az állóképességet, növelik az önbizalmat, és endorfint szabadítanak fel. Nem utolsósorban pedig a párod is imádni fogja, ha emellett leszed le a voksod.

GettyImages-627503402

Milyen rudat válassz?

Tévhit azt gondolni, hogy a rúdfitnesz csak a versenyzők sportja, amelyeknek mozdulatait csak táncstúdiókban sajátíthatod el. Kezdőként is bátran belevetheted magad a polefitness világába, mi több, a gyakorlatokat otthon, a saját nappalidban is kivitelezheted. Ehhez különböző típusú, nagyságú, szélességű rudak közül választhatsz.

Központi kérdés, hova kerüljön a rúd: mindenekelőtt javasolt olyan helyiséget választani, ahol van elég szabad hely a lendületesebb gyakorlatok elvégzésére. A legmegfelelőbb az lenne, ha olyan sugarú kört tudnál leírni, amilyen magas vagy. Ha állandóan azt nézed, melyik bútordarabba vered be magad, nem csak helytelenül kivitelezed majd a gyakorlatokat, de a mozgás helyett arra fogsz koncentrálni, nehogy beüsd magad. A legjobb, ha parkettából vagy padlóburkolatból van a padló, de az is fontos, hogy az alap fix legyen, azaz szőnyegen nem lehet rudat rögzíteni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ma már különböző típusú rudak közül választhatsz: 

 • Fúrt rúd, amelyet csavarokkal a mennyezetbe és a plafonba rögzíthetsz.
  Előnye: bármilyen belmagasság esetén ajánlott.
  Hátránya: nyomot hagy a parkettán és a mennyezeten, és nem mozgatható.
 • Mobil rúd, ami több darabból áll, ezáltal összerakva szállítható, és úgynevezett rugós technikával feszül a parketta és a plafon között.
  Előnye: több darabban szállítható, és gyorsan, bárhol összerakható.
  Hátránya: nem mindegy, milyen a belmagasság.
 • Dobogóval ellátott rúd, amelynek 1,5 -2 méteres pódiuma van, és felül nincs rögzítve, de otthoni gyakorláshoz meglehetősen magas az áruk, akár több százezret is kóstálhatnak. 
GettyImages-465486777

Anyag és átmérő

Nálunk a rozsdamentes acélból és a polírozott krómból készült rudak terjedtek el, átmérő tekintetében pedig léteznek 40 mm, 42 mm, 45 mm vagy 50 mm-es változatok. Otthoni használatra az 50 mm-es változatot javasolják a szakemberek, a versenyeken 45 mm-eset, a kicsi kezű lányoknak pedig a 40 mm-eset.

Ha kiválasztottad a számodra legmegfelelőbb rudat, fontos, hogy a használati útmutatót alapul véve szereld össze, hiszen a stabil tartás a legfontosabb a testi épséged megóvása érdekében.

Milyen gyakorlatokat végezz?

A YouTube-on rengeteg videót találhatsz a kezdő szinttől egészen a profiig.

Fontos, hogy a gyakorlatokhoz elengedhetetlen a minél több szabad bőrfelület, amivel a rúdhoz tapadsz, így érdemes rövidnadrágban és egy topban végezni a mozdulatsorokat a csúszósság elkerülése végett. Ne használj a kezedre krémet és testápolót, mindenképp legyen száraz a bőröd, ezzel is biztosítva a tapadást. 

Otthon végezhető gyakorlatok

Ha fogyókúrába kezdesz, próbáld ki ezeket az egyszerű, otthon végezhető gyakorlatokat is. Megdolgozhatják az izmaidat, és gyönyörű, tónusos testet csinálnak. Könnyen beépítheted őket az edzésedbe, bármilyen jellegű mozgást végzel.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük