10 isteni köret rizs helyett: a legjobb rostdús lehetőségek a fogyókúrádhoz
Alacsony glikémiás indexszel rendelkező köreteket keresel? Szeretnél kevesebb szénhidrátot bevinni? Ezeket próbáld ki!

amarant
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rizs széles körben elterjedt gabonaféle, mely köretek, édességek, sőt, liszt alapja is lehet. Népszerűsége ellenére is akad azonban néhány olyan hátránya, mely miatt érdemes lehet akár teljesen kiiktatni az étrendből.

A fehér rizs 100 grammjában száraz állapotában 360 kalória van, ami nagyjából közepesnek számít. A gabona 80%-ban szénhidrátból áll, ám ilyen mennyiségben is csak 1,4 gramm rostot tartalmaz, ami nagyon kevés. Emiatt a rizs glikémiás indexe közepes, már-már magas, 56-69 közötti érték, ami azt mutatja meg, hogy az étel hamar megdobja a vércukorszintet, majd az visszaesik, így csak rövid ideig laktat. Étvágynövelő hatása és gyors felszívódású szénhidrátjai miatt azonban a fogyókúrázók számára sok más köret jobb választás.

Köretek rizs helyett

Ha fogyni akarsz, vagy egészségesebb köretekre váltanál, de szereted a rizst, akkor sem kell egészen lemondanod róla. Számos rostokban, lassú felszívódású szénhidrátokban gazdagabb köret nagyon finom, és hasonlít a rizsre. Legtöbbjüket már szupermarketekben is megtalálod, míg a többit bioboltokban érdemes keresned, vagy akár te magad is elkészítheted őket. Próbáld ki mindet!

Ezt is szeretjük