Így indítsd újra a zsírégetést: hogyan működik a fordított diéta, és miért hatásos?
A reverse dieting, azaz a fordított diéta titka a kalóriabevitel átmeneti növelésében rejlik.

GettyImages-651472728
beauty and style
Top olvasott cikkek

A súlycsökkentés titka a kevesebb kalóriabevitelben, kiegyensúlyozottabb étkezésben és több mozgásban rejlik, de mi van akkor, ha a diétázás során leáll a fogyás, és bármit csinálsz, nem mozdul a mérleg nyelve?

Ha egyszer csak azt veszed észre, hogy az eleinte látványos fogyás hirtelen abbamarad, és sehogyan sem tudsz megszabadulni az utolsó néhány kilótól, egy kis csavarral újra felpörgetheted az anyagcserét és a zsírégetést.

A megoldás kulcsa: a fordított diéta

A fordított diéta, azaz a reverse dieting akkor jön jól, ha hónapok óta ugyanazt az étrendet, ugyanazokat a táplálkozási szokásokat követed, de egy idő után mégis megáll a fogyás. Ha már nem tudod tovább csökkenteni a napi kalóriabevitelt, a szervezet hozzászokik a kevesebb tápanyaghoz, annyival is beéri, és egy idő után megáll a súlyvesztés.

GettyImages-505837383

A fordított diéta során - ahogy neve is utal erre - több kalóriát kell bevinni a szervezetedbe, mint ahogy a kalóriadeficites időszak alatt tetted. A diéta során, ha lecsökkented a bevitt energiamennyiséget, a szervezet érzékeli ennek hiányát, tartalékoló üzemmódba kapcsol, és megállítja a zsírvesztést. Az anyagcsere lelassulását úgy gyorsíthatod fel, ha pár hétig megemeled a napi kalóriaadagod, így a kalóriaégetés is nagyobb fokozatra kapcsol.

Hogyan fordítsd meg a diétádat?

A fordított diéta során a kalóriabevitelt hetente 50–100 kcal-val kell növelni, azaz ha fogyáshoz például napi 1200 kcal-t fogyasztottál, az első héten 1250-et, a másodikon 1300-at, a harmadikon 1350-et, a negyedik héten pedig 1400 kalóriát fogyassz. Mivel a fehérjebevitelt nem kalóriához kötik, az maradhat ugyanannyi, mint azelőtt, de az ideális 2 gramm testsúlykilogrammonként, a szénhidrát- és zsírbevitelt pedig 2-5%-kal növeld. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Healthline.com cikke szerint a fordított diéta a zsírégetés felturbózása mellett normalizálja a leptin hormonok szintjét, mely a jóllakottságérzésért és a zsíranyagcseréért felelős a szervezetben. Amikor a szervezet kalóriadeficit miatt lecsökkenti a leptinszintet, megnő az étvágy, és sóvárgás lép fel, így nagyobb az esély a pluszkalóriák bevitelére és a jojóeffektus kialakulására. A leptinszint normalizálásával csökken az éhség, ami ismételten súlycsökkentést hozhat magával.

GettyImages-1205224668

A fordított diétával valószínűleg fel fogsz szedni az elején egy kis zsírt, de a nagyobb energiaszükséglet miatt több erőd lesz edzeni és izmot építeni, így annál jobban fogod égetni a kalóriákat. A súlyzós edzések kiválóak arra, hogy beindítsd a zsírégetést és felpörgesd az anyagcserét. 

1200 kalóriás mintaétrend

Az alábbi, 1200 kalóriás mintaétrend azoknak a 170 centiméter alatti, 60 kiló körüli hölgyeknek szól, akik az utolsó 2-3 kilótól szeretnének megszabadulni.

Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük