Makacs zsírpárnák, felvizesedés ellen is beválik: nem lesz unalmas a répa, ha így eszed
A répa nagyon változatosan beilleszthető a diétába, érdemes is gyakran fogyasztani áldásos tulajdonságai miatt.

GettyImages-166159432
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lédús répából megannnyi ízletesebbnél ízletesebb fogás készíthető. Ezek a tápláló ételek a gyomornak is jót tesznek, és a fogyási folyamatokat is támogatják.

A sárgarépa egyike azon zöldségeknek, amik főtt formában még egészségesebbek, mint nyersen, noha mindkét változatban érdemes gyakran beépíteni az étrendbe.

Répás ételek a diéta alatt

Ez a gyökérzöldség béta-karotinokban bővelkedik, amiket a szervezet A-vitaminként hasznosít, ráadásul kitűnő rostforrás is. Segít székrekedés ellen, védi a szívet is koleszterincsökkentő hatása miatt. Magas káliumtartalmának köszönhetően segít a felesleges víz kihajtásában. 

GettyImages-200488078-001

Mindemellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz, egy közepes méretű sárgarépa mindössze 25 kalória. Bizonyítottan az elhízást is gátolja, és csökkentheti a testzsír mértékét. Kiemelkedő rosttartalmának köszönhetően szintén elősegíti a fogyást, hiszen a rostok hosszan tartó jóllakottságérzetet okoznak, és elveszik az étvágyat is. Szerencsére sokoldalúan felhasználható a konyhában, egyszerű beépíteni az étrendbe - mutatunk pár nagyon ötletes megoldást hozzá.

Répaleves

Hozzávalók

  • 1 evőkanálnyi növényi olaj
  • 1 hagyma, felvágva
  • 1 teáskanálnyi őrölt koriander
  • 1 felkockázatott krumpli
  • 450 gramm megpucolt, felkockázott répa
  • 1,2 liter zöldségalaplé
  • 1 maréknyi friss koriander

Elkészítés

Az olajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá az őrölt koriandert és a feldarabolt krumplit, és főzd tovább még egy percig. Ezután a répát és a zöldségalaplevet is öntsd a lábosba. Addig főzd, amíg fel nem habzik, ezután csökkentsd a hőmérsékletet. Fedd le, majd kis lángon még 20 percig rotyogjon. Már így is fogyasztható, de akik jobban szeretik a krémesebb változatot, azok le is turmixolhatják. Sóval és borssal ízesítsd. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Savanyított répa

Hozzávalók

  • 2 teáskanálnyi nem jódozott só
  • 700 ml víz (lehetőleg tisztított)
  • 680 gramm répa

Elkészítés

Keverd össze a vizet a sóval, és miután megmostad, meghámoztad a répákat, vágd fel őket hosszában. Két csírátlanított befőttesüvegbe helyezd el a répaszeleteket - tömd dugig az üvegeket úgy, hogy már egyetlen szelet répa se férjen bele! Amint kész van, öntsd rá a sós vizet a répákra, teljesen fedje be őket. Csavard rá a befőttesüvegekre a tetejüket, de ne túl szorosan. Hagyd szobahőmérsékleten 24-48 órán át. 24 óra után tekerd le a fedőjét, ellenőrizd, hogy elindult-e az erjedés, kis buborékoknak kell megjelennie, és ekkor az illata már hasonlít a savanyú káposztára. Ha minden rendben megy, akkor helyezd őket a hűtőajtóba, hogy tovább fermentálódjanak, 1-2 hét múlva már ehetőek is. Kiváló probiotikumforrás, ami helyreteszi a bélflórát!

GettyImages-1405354269

Répás pesto

Hozzávalók

  • 360 gramm répa
  • 2 evőkanálnyi friss citromlé
  • 40 gramm pirított dió
  • 1,4 gramm nem jódozott só
  • 6 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A sárgarépát, a citromot, a diót és a sót tedd egy konyhai aprítóba, és addig őröld, amíg durva szemű masszává nem alakul. Ezután kiskanállal kapard le az edény oldalára ragadt darabokat, és fokozatosan add hozzá az olajat - ha van adagolórésze a robotgépnek, akkor azon keresztül, ha nincs, akkor 2-3 ütemben öntsd bele. Addig aprítsd, míg megfelelő, homogén állagú nem lesz. Ízlés szerint fűszerezhető tovább. Kiváló salátadresszingnek vagy tésztaszósznak.

10 filléres zöldség, ami gátolja a zsír raktározását

Az olcsó zöldségek között is akadnak igazi zsírégető fajták, amik anélkül támogatják a fogyást, hogy megterhelnék a pénztárcát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük