Heti egyszer is elég edzeni: miért fontosabb a rendszeresség, mint a mennyiség?
A rendszerességgel rászoktathatod magadat a mozgásra.

lany-futas-mozgas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nagy életmódváltás vagy egy fogyókúra előtt az ember számára letaglózó tud lenni mindaz, amin változtatnia kell. Az egyik ilyen a rendszeres mozgás beiktatása az életébe. Minden forrás mást ír, mennyi az ideális, napi fél óra, heti három edzés, esetleg heti öt, pedig már heti egy edzés is hatalmas változást hozhat az ember életében, és nemcsak a súlyában.

A heti egy edzés, persze, hosszútávon nem elég arra, hogy varázsütésre eltüntessen minden zsírt, sem arra, hogy fedezze a minimális mozgásigényt. Mégis kulcsfontosságú a sikeres fogyáshoz.

Miért fontos, hogy minden héten mozogj?

A heti egyszeri mozgás azért lényeges, mert rendszert teremt. Ha sikerül valakinek egy-két hónapon át minden egyes héten rávennie magát, hogy mozogjon, akkor az edzés szokásává válik, és sokkal könnyebb lesz később fokoznia a mértékét: egy edzésről kettőre váltani, intenzívebb gyakorlatokat végezni, hosszabb távot lefutni.

lany-mozgas-futas

A fokozatosság segít, hogy az ember lassan elsajátítson egy új életmódot, és kialakítsa azt, így kevésbé tűnik ijesztőnek a változás. Egy edzést könnyű beiktatni bármilyen életvitelbe, és mindegy, hogy ez alatt egy jógaórát vagy egy hosszabb sétát értünk, a lényeg, hogy rendszeresen, minden héten ismétlődjön, ha lehet, hasonló időben.

Persze, mozgás nélkül is lehet fogyni, hiszen a fogyókúra lényege az, hogy kevesebb kalóriát vigyen be az ember a szervezetébe, mint amennyit a nap folyamán eléget. Ugyanakkor a csak koplaláson alapuló diétáknak mindig megvan az a hátrányuk, hogy az alacsony kalóriabevitel beindíthatja a jojó-effektust. Ráadásul a szervezet az energiát nemcsak a zsírszövetből, hanem az izomszövetből is nyeri, így mozgás nélkül az ember izmai leépülhetnek. 

Ha viszont sikerül rendszeresíteni a mozgást, akkor is, ha csak heti egyszeri, könnyű testedzésről van szó, az segít megtartani az izmokat, és, mivel a szervezet energiát használ fel mozgás közben, a kalóriaegyenleg is jó irányba billen - minél többet fedez valaki mozgásból, annál kevésbé kell megszorítania a diétát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a mozgás elengedhetetlen a hosszú távú egészségmegőrzéshez. Mivel hangulatjavító hormonokat termel, javítja a vérkeringést, az immunrendszer működését, és növeli a tüdőkapacitást is, mindenképpen csak nyer vele az ember, ha rendszeresíti az életében.

Tíz betonbiztos módszer a zsírégetésre

Egyes ételek és italok, egyes mozgásformák hatásosabbak a zsírégetéshez, mint mások. Ha az ember szeretne megszabadulni a zsírtól úgy, hogy közben megőrizze az izomtömegét, ezekre érdemes különösen odafigyelni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük