Csendben szabotálják a diétádat: rejtett szénhidrátok az ételekben
Felére lassul a fogyás, ha nem figyelsz oda a rejtett szénhidrátokra.

gyumolcs joghurt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár mediterrán, akár ketogén, a legtöbb diéta igyekszik visszaszorítani az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, de néha észrevétlenül is bekúszhatnak az étrendbe alattomos, rejtett cukrok, keményítők. A fő bűnösök pedig a feldolgozott élelmiszerek.

A feldolgozott élelmiszerekben található térfogatnövelők és ízfokozók gyakran szénhidrátokból állnak, így még olyan ételekben is találni lehet belőlük, melyekben amúgy semmi keresnivalójuk nem lenne. És az egyetlen biztos védekezés, ha teljes, tiszta ételeket eszik az ember. Erre persze a modern világban limitáltak a lehetőségek, de az alábbi ételek elkerülésével könnyen csökkenthető a kockázat.

Rejtett szénhidrátok veszélyei

A rejtett szénhidrátok nagyon rossz hatással lehetnek a fogyókúrára. Egy 308 túlsúlyos egyén körében végzett kutatás szerint a rejtett szénhidrátokkal kapcsolatos tudás kulcsfontosságú lehet a sikeres fogyáshoz. Az alanyok mind magas fehérje- és alacsony zsírtartalmú diétát követtek, azonban az a csoport, amelyik részletes információt kapott a rejtett szénhidrátokról, 50%-kal több súlytól szabadult meg, mint a kontrollcsoport.

dieta

Az íz és állag megtartásához a feldolgozott élelmiszerek esetében a gyártók gyakran cukor- és keményítőtartalmú helyettesítő anyagokat használnak, és ez alól az egyébként tiszta fehérjének tűnő ételek sem kivételek. A zsírszegény vagy csökkentett zsírtartalmú tejtermékek esetében különösen érdemes vigyázni, mert amennyivel kevesebb bennük a zsír, annyival több a cukor. Érdemes inkább a zsíros verziót használni, ha szeretnéd leszorítani a szénhidrátfogyasztást.

A szószok térfogatát gyakorta keményítőkkel, lisztekkel növelik meg, így az egekbe emelve a szénhidráttartalmat. De szinte az összes zacskós élelmiszerre igaz ez. A reszelt sajthoz például porított cellulózt adnak, de még a boltban kapható zacskós csirkeételek is dúsítottak. 

Könnyen gondolhatná az ember, hogy, ha valami cukormentes, akkor a szénhidráttartalma is alacsonyabb, pedig ezeknek az ételeknek az esetében a cukrot cukoralkohollal helyettesítik, ami ugyanúgy tiszta szénhidrát. És a tejek, a tejet helyettesítő növényi italok sem szénhidrátmentesek. Előbbiek laktóztartalmuk miatt, utóbbiak pedig főleg az édesítőnek használt szerek - például a barna rizsből készült szirup - következtében rejtegetnek szénhidrátokat. A kesuital pedig önmagában is bír egy csekély szénhidráttartalommal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Még a legegészségesebbnek tűnő ételek sem tökéletesen szénhidrátmentesek. A fehérjeszeleteket például - bár a nevük erre egyáltalán nem utal - teletömhetik szénhidráttal ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű energiát tartalmazzanak.

A rejtett szabotőrök elkerüléséhez érdemes olyan ételeket választani, melyek minél kevésbé feldolgozottak. Zacskózott helyett kerüljenek friss zöldségek, gyümölcsök a kosárba. A húst pedig jobb nyersen megvenni. Érdemes figyelni az olyan címkéket is, mint a zsírszegény vagy a termék, készítmény, mert ezek árulkodnak arról, hogy mennyi utókezelésen esik át egy étel, és minél kevesebben, annál biztosabb, hogy nem dúsították, ízesítették oda nem illő anyagokkal.

Fogyókúrás élelmiszerek az újévi étrendbe

Ezekkel a fogyókúrás ételekkel sikeresen kezdheted az újévi diétát. Az alábbi ételek természetesen segíthetnek beindítani az életmódváltást, de önmagukban nem jelentenek megoldást. 

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük