Gyorsítanád a fogyást? Így fogyaszd a reggeli kávét, hogy felpörögjön az anyagcseréd
Nemcsak hatásos, de nagyon finom is az így elkészített kávé.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kávé és a benne található koffein sokak kedvence, hiszen segít a reggeli ébredezésben, és energiát ad a nap folyamán is. Mindez annak köszönhető, hogy a koffein az adrenalint és kortizolt termelő mirigyeket serkenti, így gyorsan felpörgeti a szervezetet.

Ezt a fogyókúra során is kihasználhatod, ám a túl sok kávé a mirigyek kimerüléséhez, fáradtsághoz vagy éppen egy túlpörgetett állapothoz vezet. Mutatjuk, hogyan idd a kávét, hogy fogyasszon, de ne ártson meg.

A koffein és a klorogénsav hatása a zsírégetésre

A koffein hatékonyan stimulálja a lipáz nevű enzim termelését, mely az emésztés során a zsírok lebontásáért felel, így azokból zsírsav és glicerin lesz. A kávéban - nagy mennyiségben pedig a zöld kávéban - megtalálható klorogénsav is ilyen hatást fejt ki a szervezetre, míg a két anyag kombinációja különösen hatékony.

A koffein egyéb hatásai

A koffein erős vízhajtó. Ez azt jelenti, hogy a kávé nemcsak az ödémák elleni harcban segíthet, de hatására a szervezeted is könnyebben megszabadul majd a salakanyagokról és a visszatartott víztől.

A kávé emellett a vérkeringést is javítja, gyorsítva ezzel az alapanyagcserét.

Mikor idd a kávét?

Ha a napodat kávéval indítod, azzal egész délelőttre felpörgetheted az anyagcserédet, ám nem ez az egyetlen időpont. A koffein vízhajtó hatásának köszönhetően edzések előtt is érdemes 20-30 perccel meginni egy kávét, hogy segítsen a kiadós izzadásban. Hasonlóképpen jó időpont lehet az ebéd utáni időszak, amikor a meleg ital a desszertet is pótolhatja, segít az étel megemésztésében, valamint hozzájárul a teltségérzethez.

Milyen kávét igyál a diéta alatt?

A zacskós, hozzáadott cukorral készült porok szóba sem jöhetnek. A legjobb, ha szemes vagy őrölt kávét választasz, és magad főzöd le az italt. Ehhez érdemes egy enyhén pörkölt változatot találni, ebben ugyanis több a klorogénsav.

A kávét emellett érdemes melegen fogyasztani, ilyenkor ugyanis könnyebben felszívódnak a hatóanyagok, mint a jeges kávé esetében.

Mivel ízesítheted a kávét?

A megszokott cukor helyett választhatod a nyírfacukrot vagy a mézet. Ne feledd, hogy míg a feketekávé gyakorlatilag kalóriasemleges, addig minden kiskanál hozzáadott cukorral 20 kalóriával dúsítod az italt.

Ha mégsem szereted a feketekávé ízét, megpróbálhatod azt sima vagy szójatejjel keverni, mely - főként a szójatej esetében - értékes tápanyagokkal és kevés kalóriával teszi finomabbá az italt.

Ami a kávé fűszerezését illeti, szinte bármelyik fogyasztó hatású fűszer működhet a fenti listából. Különösen ízletes kombináció a fahéjas kávé, ám a mézeskalács fűszerkeveréket, a szegfűszeget, a chilit, a mentát, a citromot és a kardamomot is kipróbálhatod.

Ezt is szeretjük