Mi a megfelelő pulzusszám, ha tartósan fogyni akarsz? Így számold ki, mi a legjobb neked
Zsírégetés szempontjából nem mindegy, mennyire engeded magasra szökni a pulzust.

GettyImages-906020252
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a sportolással nemcsak a kondíciódat javítanád, hanem fogyni is szeretnél, bizonyára hallottad már, hogy zsírégetés szempontjából jó, ha méred a pulzusod, ebből tudni fogod, hogy a tested milyen keményen dolgozik.

A pulzuskontrollált edzés segít abban, hogy a pulzusszám mérésével és a megfelelő tartomány beállításával optimalizáld az edzések intenzitását, és nyomon kövesd a hosszú távú változásokat, az állóképesség javulását. A pulzuskontrollált edzés abban is segít, hogy a szervezet minél gyorsabban kezdje el energiaként felhasználni a zsírsejteket, és ne az izomsejtekből nyerje az energiát.

Mi az ideális pulzusszám, ha fogyni akarsz?

A normál pulzusszám átlagértéke 60-70 szívverés/perc körüli, de az, hogy egyénileg mi az ideális pulzustartomány, életkortól, nemtől, fizikai aktivitási szinttől, a testmagasságtól és a testsúlytól is függ.

GettyImages-519550002

Kifejezetten zsírégetés szempontjából a pulzusszám nem lehet túlzottan magas. Edzés során elsőként a szénhidrátraktárak adják az energiát az edzéshez, majd nagyjából 30-40 perc után nyúl a zsírsejtekhez a szervezet. Ha hosszasan magas pulzusszámmal dolgozol, azaz erőteljes, kemény, intenzív napi edzéseket végzel, a szervezet, hogy gyorsan energiához jusson, nem a zsírsejtekből, hanem az izomsejtekből fogja azt fedezni, hiszen innen tud elraktározott szénhidrátokhoz - glikogénhez - nyúlni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így számold ki a maximális pulzusszámot

Kifejezetten zsírégetés céljából az ideális pulzusszám 120-130 szívverés/perc, amelyet nagyjából 40 percig érdemes fenntartani. Hogy pontosabb képet kapj, a maximális pulzusszámot az alábbiak szerint tudod egyszerűen kiszámolni:

maximális pulzus = 220 - életkor

Azaz a 220-ból kivonod a korodat, és megkapod a sportolás közbeni maximumpulzusszámot. Ennek a számnak a 65-75%-a a zsírégető tartomány. Például egy 30 éves egészséges felnőtt esetében ez 190 lesz, de nem kell eddig felpörgetni a pulzust, az anyagcserepörgető és zsírégető hatás már akkor is érvényesül, ha ennek a 65-75%-áig dolgoztatod a szíved, ez 190 x 0,65 - 0,75, vagyis 124-142 szívverés/perc lesz. Erre egy jó aerob edzés tökéletes lesz.

GettyImages-505453229

Ha 40 percen túl is folytatnád az edzést, pihenj pár percet, amíg a pulzusod lecsökken, majd újra fuss neki. A zsírégetés azonban mit sem ér, ha nincs egy jól megválasztott étrenddel kombinálva, ezzel ugyanis másfél-kétszeresére is növelheted az elvesztett zsír mennyiségét.

Zsírégető edzés nyáron

Hatékony gyakorlatok, amelyek sok kalóriát égetnek, és rövid időn belül látványos változást hoznak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük