Kétszer annyit fogytak, mert ezt az egy ételt ették: a probiotikus élelmiszerek hatása a túlsúlyra
Ezért fontosak a pre- és probiotikumok a fogyásban.

GettyImages-892955980
Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bélflóra egyensúlyának felborulását a rossz táplálkozási szokások, a vitaminhiány, a stresszes életmód, az antibiotikumok használata vagy fertőzés is okozhatja, ez pedig az emésztésünkre és általános kedélyállapotunkra is hatással lehet. 

A bélflóra egészsége befolyásolja a fogyókúra sikerességét is, mivel hatást gyakorol arra is, milyen hatékonysággal működik az ember emésztése és anyagcsere-folyamatai. Az ember bélrendszerében 100 millió baktérium, akár 1000 különböző törzs is megtalálható, ez 40 ezer milliárd baktériumsejtet jelent. Az ember mikrobiomjában nemcsak hasznos, de kártékony baktériumok is találhatóak, utóbbiak fokozott elszaporodása gátolhatja a súlyvesztés folyamatait. Jó hír, hogy a bélflóra helyreállításában nagyban segítenek a pro- és prebiotikus ételek, amelyek más-más funkciót töltenek be az emberi szervezetben. 

Mi a különbség a pre- és probiotikumok között?

A prebiotikumok olyan cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenül jutnak el a vastagbélig, így közvetlenül a vastagbélben található jótékony baktériumok, a probiotikumok szaporodását serkentik. Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, ami egy vízben oldható élelmi rost, és a laktóz, azaz a tejcukor. A bélbaktériumok az inulint más prebiotikumokkal együtt rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a sok toxikus anyagot tartalmazó vastagbél egészséges sejtjeit, ráadásul támogatják a kalcium felszívódását is. Fontos prebiotikumforrás a  csicsóka, a hagyma, a banán, a fokhagyma, a bab, a búza, a borsó, a spárga, a dió, az articsóka, a zabpehely, a hüvelyesek, az étcsokoládé vagy a tej.

GettyImages-1301830934

Ezzel szemben a probiotikumok olyan jótékony, élő mikroorganizmusok, amelyeknek fogyasztása révén meggátolja a bélnyálkahártyán megtelepedő kórokozók, vírusok, gombák túlzott elszaporodását, és a szervezet számára értékes tápanyagokat és enzimeket termelnek, javítják a cukrok lebontását, és mérsékelik az olyan tüneteket is, mint a puffadás, gázképződés vagy székrekedés. Probiotikumban gazdag például az élőflórás natúr joghurt, a kefir, a savanyú káposzta vagy az erjesztett sajtok. 

Egy korábbi kutatásban a kanadai Laval University professzora, Angelo Tremblay és csapata arra kereste a választ, hogy a probiotikumok milyen hatást gyakorolnak a bélflóra helyreállításában, valamint hogyan befolyásolja ez a fogyást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

A kutatásban 125  túlsúlyos férfi és nő vett részt, akik 12 hétig testsúlycsökkentő diétát követtek, majd ugyanennyi ideig súlymegtartó étrend szerint éltek. A teljes vizsgálat során a résztvevők egyik csoportjának étrendjét a Lactobacillus rhamnosust tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása egészítette ki, míg a másik csoport placebót kapott. 

A 12 hetes diéta végén a kutatók átlagosan 4,4 kilós testsúlycsökkenést figyeltek meg annál a csoportnál, ahol probiotikumokkal egészítették ki az étrendet. A kontrollcsoportban átlagosan 2,6 kilós testsúlycsökkenés volt tapasztalható. 

GettyImages-683402568

A 12 hetes súlymegtartó étrend során a placebóval kezelt egyének testtömege nem változott, a probiotikumot szedőknél azonban további fogyás volt tapasztalható, személyenként átlagosan 5,2 kg, így a probiotikumokat fogyasztók kétszer annyit fogytak a vizsgálat 24 hetes időszaka alatt. A kutatók az étvágyszabályozó leptin hormon csökkenését is megfigyelték ebben a csoportban, valamint az elhízással összefüggő bélbaktériumok alacsonyabb összkoncentrációját.

Angelo Tremblay szerint a probiotikumok megakadályozzák bizonyos gyulladáskeltő molekulák bejutását a véráramba, valamint segíthetnek megelőzni a láncreakciót, amely glükózintoleranciához, 2-es típusú cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet.

Mikrobiom-helyreállító ételek

Az alábbi listában olyan pre- és probiotikus (vagyis a vastagbélben élő jó baktériumokat tápláló vagy hasznos baktériumokat tartalmazó) ételeket gyűjtöttünk össze, melyek segítenek legyőzni a cukoréhséget, közben pedig helyreállítják a mikrobiom egészségét, és segítenek a fogyásban.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük