Pörgesd fel az anyagcseréd!
5 villámgyors módszer
Lassú anyagcsere mellett ne csodálkozz, ha nem indul be a fogyás. Próbáld ki gyakorlatainkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tartós fogyás titka a megfelelő anyagcsere-működésben rejlik. Amellett, hogy étrended összeállításánál is ügyelsz az ennek megfelelő szabályokra, a testmozgás is segít, hogy megfelelő szinten tartsd a zsírégetésért is felelős folyamatokat.

Az egyik legjobb választást e téren a jóga jelenti, mely híres arról, hogy az izmok formában tartása mellett tested energia-körforgásáról és anyagcsere-folyamatainak optimális működéséről is gondoskodik. Ha a következő öt gyakorlatot naponta kétszer elvégzed, rövid időn belül tapasztalod majd a változást.

Anyagcsere-fokozó alapgyakorlat

Állj terpeszállásba, lábaid legyenek legalább egy méterre egymástól, lábfejedet fordítsd ki 45 fokos szögben. Hajlítsd be térdedet, és ereszkedj kényelmes helyzetbe, de a csípőd ne érjen a térded alá. Karodat emeld oldalsó középtartásba kinyújtott könyökkel, a tenyered felfelé nézzen. Nagy ívben, nyújtva vidd fel a karodat a fejed fölé, és tedd össze a tenyered. Még mindig összeszorított tenyérrel engedd le a karodat, és tartsd meg egy pillanatra a szíved előtt.

Ez a kéztartás arra szolgál, hogy tested meghatározott tájékán lezárd, vagy körforgásba hozd az energiát. Maradj ebben a helyzetben harminc másodpercig, ügyelve a szabályos légzésre. Lassan jöjj ki a pózból: fokozatosan nehezedj a sarkadra, fordítsd vissza a lábfejedet, míg ismét párhuzamosan nem áll, lábaidat pedig zárd össze.

Kezedet ereszd le oldalt, majd állj így pár másodpercig, és figyeld meg, hogy érzed magad. A gyakorlat serkenti az energiaáramlást testedben, a lábizomzat erősítésével pedig anyagcseréd hatékonyságát is növeli, az erős izmok ugyanis több kalóriát égetnek.

Híd - Uttána majurászana

Feküdj hanyatt a földön, a talpadat csípőszélességben szorítsd a talajra. Karodat tartsd a talajon tenyérrel lefelé, és lassan emeld fel a fenekedet. Gerincedet meghajlítva és csípődet a plafon felé emelve nyomd ki magad olyan magasra, amennyire még kényelmesnek érzed.

Tartsd meg ezt a helyzetet. Figyeld a hasizmaid emelkedését és süllyedését. A gyakorlat befejezéseként engedd le a gerincedet a hátad felső részétől indulva, végül tedd le a fenekedet a sarkad felé. Nyújtsd ki a lábadat, és maradj fekve néhány másodpercig. A gyakorlat ruganyosabbá teszi a gerincet, emellett optimalizálja a pajzsmirigy működését, vele együtt pedig az anyagcserét is.

Előrehajlás - Pascsimattászana

Ülj le, nyújtsd ki mindkét lábadat, és nyújtsd meg gerincedet, mintha karót nyeltél volna, gerinced alsó szakaszától egészen a nyakadig. Kezedet pihentesd a combodon. Lélegezz be, majd kilégzéskor lassan nyújtsd előre karodat a lábfejed felé, mintha a derekad forgópántként működne. Állad a sípcsont irányába nézzen. Kapaszkodj meg lábad azon részében, melyet kényelmesen elérsz.

Használj övet, ha azzal tovább tudsz nyújtózkodni. Vegyél legfeljebb hét lazító lélegzetet, és minden kilégzéssel egyre jobban lazulj el. Belégzéssel térj vissza a kiinduló helyzetbe: derékból indulva, lassan húzd vissza kezedet a lábadon. A hátadat tartsd még mindig egyenesen. Hátproblémák esetén kezdetben lépegess a kezeddel a lábadon, és minden alkalommal egy lépéssel növeld a terhelést. Ez a gyakorlat megnyújtja az egész hátat, emellett optimalizálja az emésztőrendszer hatékonyságát.

Hasbeszívás - Uddijána bandha

Állj terpeszbe, lábaid körülbelül hatvan centire helyezkedjenek el egymástól, lábfejed kissé kifelé nézzen. Végy egy mély lélegzetet, enyhén rogyaszd be a térdedet, a hátad közben ellazul és lekerekedik. Mindkét kezeddel támaszkodj a combodra, ujjaid nézzenek befelé, felsőtested súlyát nyugtasd a karodon.

Teljes kilégzéssel minden levegőt üríts ki a tüdőből és a hasüregből a szájon át. Hasadat felfelé szívd be, mély üreget képezve ezáltal. Ezután hullámzó mozgást végezve tízszer-hússzor húzd ki-be a hasad. Amikor levegőre van szükséged, vegyél levegőt, ám ilyenkor ismét egyenesedj ki. Néhány szabályos lélegzetvétel után folytathatod a gyakorlatot. Ha van kedved, még kétszer megismételheted. Ez a póz kiválóan beleillik a fogyókúrába, mert felpörgeti az emésztést. Bánj azonban csínján vele, ha méhen belüli fogamzásgátlóval rendelkezel, belső hasüregi betegségben szenvedsz, ezen a testtájon műtöttek, illetve fognak műteni. Akkor is hagyd ki, ha épp menstruálsz.

Tisztító csavar - Szupta parivartanászana

Feküdj hanyatt a talajon, tested szimmetrikusan helyezkedjen el. Lazítsd el a fejedet. Jobb lábfejedet tedd a bal térdedre, és térdedet döntsd balra. Mindkét válladat szorítsd a talajra. Bal kezedet lassan helyezd a jobb combodra, de ügyelj arra, hogy ne nyomd túl erősen. Jobb kezedet tárd ki a válladdal egy vonalban, a tenyered nézzen felfelé, az arcod forduljon a tenyered felé. Térj vissza középre, lazulj el a talajon, majd ismét helyezkedj el szimmetrikusan. Ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalon is. A mozdulatsor serkenti az anyagcserét, emellett méregteleníti a szervezetet.

Cikkünk Celia Hawe Karcsúsító jóga című könyve alapján készült.

A könyv segítségével véget vethetsz a fogyás-hízás örök körforgásának, ismét ura lehetsz testednek és táplálkozási szokásaidnak, illetve súlyodhoz való viszonyod is megváltozik.
A karcsúsító jógaprogram a Hatha-jóga gyengéd technikájából merít, mely az optimális egészség, az erőnlét és az önbizalom elérése érdekében a test kiegyensúlyozását célozza meg. A maximális hatás elérésének érdekében a könyvben nemcsak jógagyakorlatok szerepelnek, de étrendet is találsz. Utóbbit betartva fogyhatsz, míg a jóga hatékony légzőgyakorlatai és pózai révén optimalizálhatod anyagcserédet.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

citromos
  • +15 kiló
  • diéta a tartós fogyásért

Így adj le 20 kilót!

Ezt is szeretjük